Wykonywanie utworów bez mojej zgody

• Autor wątku Autor wątku TestosterON
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TestosterON

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

Mam bardzo konkretny problem.
Wraz z zespołem kilku osób nagraliśmy 3 płyty na które składają się utwory wyłącznie mojego autorstwa. Z pewnych względów (np. logistycznych) zmuszony jestem porzucić stary skład i założyć nową grupę. "Stary" zespół chce nadal istnieć pod "starą" nazwą ( i na to mają pełną moją zgodę, ponieważ nikomu nie chcę robić "pod górkę") i nadal grać koncerty komercyjne (płatne). Natomiast ja, ze swoją nową grupą chciałbym mieć wyłączność na moje autorskie utwory. Czy taka sytuacja jest możliwa? Czy mam prawo zabronić mojemu "staremu" zespołowi wykonywania moich kompozycji i wykorzystywać je scenicznie tylko z moim nowym składem?

Z wdzięcznością za fachową pomoc....kłaniam się.

Witam,

to zależy od tego, jaką miał Pan umowę na wykorzystanie utworów przez zespół. Czy utwory chronione są przez ZAiKS?

W ogólności, jeśli nie było pisemnego przeniesienia majątkowych praw autorskich na rzecz zespołu (lub pozostałych muzyków), to pozostały one przy Panu, i to Pan decyduje osobiście o sposobach korzystania z pańskich utworów. W takim przypadku należałoby więc podpisać odpowiednią umowę licencyjną z zespołem pozwalającą na dalsze wykorzystywanie tychże utworów.

Wielkie dzięki za wręcz błyskawiczną reakcję.

Tak, wszystkie utwory chronione są w ZAiKSie. Przeniesienia praw także nie było. Moje wątpliwości polegają na tym, że skoro tzw. zespoły coverowe (grające cudze utwory) mogą to robić odprowadzając należne tantiemy twórcom, to czy moi byli współpracownicy również mogą wykonywać moje rzeczy, również odprowadzając ZAiKS. Dla mnie taka sytuacja byłaby wielce niekomfortowa, bowiem pojawiłyby się dwa podmioty wykonawcze wykonujące ten sam repertuar. Mało tego ! Paradoksalnie mogłoby się okazać, że "oni" z racji "organia" materiału robią to lepiej, przez co "mają więcej pracy" niż ja, czyli autor i właściciel utworów.

i na koniec: jak powinienem się zachować w przypadku, gdy pomimo mojej niezgody, moje utwory nadal będą wykonywane?

Spokojnego tygodnia. Szacunek.

w takim przypadku zapewne to ZAiKS na zasadzie wyłączności udziela w Pana imieniu licencji na wykonywanie utworów zgłaszających się wykonawców na wszystkich polach eksploatacji. A więc i Pana byli koledzy teoretycznie powinni uzyskać licencje, bo obowiązywałyby ich takie same prawa jak, i inni wykonawcy. Chyba, że ma Pan jakieś zastrzeżenie w umowie z ZAiKS-em na tę okoliczność. Nie wiem czy ZAiKS sam z siebie może odmówić w takim przypadku udzielenia licencji...

Jeśli nie, pozostawałoby wynegocjować wyłączenie pańskich kolegów jako osobnego pola eksploatacji z całości pól zarządzania ZAiKS-u, a następnie osobiście ustalić warunki korzystania przez nich (bądź nie) z pańskich utworów.

A więc, wypadałoby po pierwsze uważnie przeczytać umowę z ZAiKS-sem, a po drugie ewentualnie ją przenegocjować....

Jeszcze raz piękne dzięki.

Powrót