S
stilldreamin
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
W przeciągu kilku najbliższych dni muszę zrobić prezentację i chcę ją wzbogacić o utwory audio. I tu pojawia się moje pytanie, czy jeśli nagram siebie grającą załóżmy Poloneza Pana Tadeusza, autorstwa W. Kilara, to to będzie złamanie praw autorskich? Czy jeśli nie mogę, to w związku z tym mogę nagrać np. Poloneza Ogińskiego, bo jak wiadomo, w jego przypadku prawo autorskie jako takie nie istnieją, bo ten pan nie żyje już od 174 lat?
Dodatkowo moje pytanie chciałam rozszerzyć o kwestię publikacji w internecie, bo ponoć po przedstawieniu swoich projektów owa prezentacja ma zostać opublikowana w internecie. Jak to wygląda? Czy prawo autorskie nie zezwala na własne wykonywanie utworu i przy okazji publikację własnego wykonania w internecie?
Dodatkowo moje pytanie chciałam rozszerzyć o kwestię publikacji w internecie, bo ponoć po przedstawieniu swoich projektów owa prezentacja ma zostać opublikowana w internecie. Jak to wygląda? Czy prawo autorskie nie zezwala na własne wykonywanie utworu i przy okazji publikację własnego wykonania w internecie?