Wykonywanie utworu

• Autor wątku Autor wątku stilldreamin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stilldreamin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
W przeciągu kilku najbliższych dni muszę zrobić prezentację i chcę ją wzbogacić o utwory audio. I tu pojawia się moje pytanie, czy jeśli nagram siebie grającą załóżmy Poloneza Pana Tadeusza, autorstwa W. Kilara, to to będzie złamanie praw autorskich? Czy jeśli nie mogę, to w związku z tym mogę nagrać np. Poloneza Ogińskiego, bo jak wiadomo, w jego przypadku prawo autorskie jako takie nie istnieją, bo ten pan nie żyje już od 174 lat?
Dodatkowo moje pytanie chciałam rozszerzyć o kwestię publikacji w internecie, bo ponoć po przedstawieniu swoich projektów owa prezentacja ma zostać opublikowana w internecie. Jak to wygląda? Czy prawo autorskie nie zezwala na własne wykonywanie utworu i przy okazji publikację własnego wykonania w internecie?

Radzę Ogińskiego. Na wykonanie Kilara nadal przysługuje ochrona autorskoprawna.

Drugiego pytania nie rozumiem. :( Pan chce prezentacje puścić w neta i nic temu nie stoi na przeszkodzi, dopóki nie narusza praw osób trzecich - czyli zakładam, że nie użyje Pan w prezentacji materiałów objętych ochroną autorskoprawną bez zgody podmiów uprawnionych.

no fakt trochę namotałam z tym drugim pytaniem:P
ogólnie chodziło mi o to czy jak nagram siebie grająca np. na fortepianie tego Ogińskiego:P ( skoro Kilar nie może być ;) ) to czy mogę to umieścić w internecie w jakiejś prezentacji, czy filmiku na youtube:) i czy to nie będzie jakieś złamanie praw autorskich:P bo w końcu to nie ja jestem kompozytorem:P

a! i jeszcze jedno pytanko. jak to jest w przypadku piosenek religijnych których autorzy nie są znani? jakie są w tym wypadku prawa autorskie? czy po prostu ich nie ma?

Powrót