Wykonywanie zawodu w spółce partnerskiej

• Autor wątku Autor wątku InkaWroc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

InkaWroc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Wykonuję tzw. wolny zawód poprzez zatrudnienie na etat w osoby prowadzącej działalność gospodarczą. Osoba ta (przedstawiciel tego samego wolnego zawodu) chce wejść do spółki partnerskiej. Ja nie zamierzam zakładać działalności gospodarczej- wolę zatrudnienie na etat. Czy jest to możliwe?
Jak wygląda w tej sytuacji odpowiedzialność za moje ewentualne błędy?
Czy w tej sytuacji mogę również wejść do spółki? A może muszę?Proszę o pomoc w analizie tej sytuacji.

To lekka przesada takie pytanie. Bo oczekuje Pani właściwie całego wykładu o spółkach partnerskich, a na ten temat całe książki napisano. W ramach takiego forum możemy porozmawiać o konkretnym problemie, poszukać odpowiedzi na konkretne pytanie. Jak choćby to, czy aby być wspólnikiem w spółce partnerskiej musi Pani otworzyć działalność - nie, nie ma takiej potrzeby ani obowiązku. Spółka partnerska jest spółką osobową prawa handlowego i nie ma nic wspólnego z ewidencją działalności gospodarczej.

Proszę w takim razie o sprawdzenie poprawności mojego rozumowania.
1. Decyduję się na wejście do spółki.
Aby być jednym z partnerów musiałabym wnieść wkład do spółki. Miałabym więc z tego tytułu udział w zysku. Nie jest to udział w zysku osoby prawnej. Jak go rozliczyć podatkowo jeśli nie prowadzę działalności gospodarczej jako osoba fizyczna? Wydaje mi się, że rozliczenie PIT i ZUS jest w tym wypadku na takich samych zasadach jak przy działalności gospodarczej? Czyli sama płacę składki z tego co wypracuję? Czy aby na pewno nie trzeba wtedy zgłosić wykonywania działalności gospodarczej?
2. Rezygnuję z bycia wspólnikiem i pozostaję jako pracownik, tyle że zatrudniony przez spółkę partnerską. Czy w tej formie mogę wykonywać wolny zawód? I czy wtedy muszę podlegać konkretnie pod któregoś z partnerów?

Powrót