Wykorzystanie cudzego wizerunku do programu partnerskiego yt

• Autor wątku Autor wątku AleksandraMal1979
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AleksandraMal1979

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry.
4 lata temu, współtworzyłam z mężem portal o tematyce edukacyjnej. Mąż nagrywał filmy z moim udziałem, wykorzystując również w logo nazwę mojej firmy i moją pracę. Całość zamieścił na swoim serwerze oraz swoim kanale YT w postaci jedynie zwiastunów lekcji, zachęcających do odwiedzin i rejestracji na portalu edukacyjnym.
Po ustaniu małżeństwa portal wciąż funkcjonował. Nie rościłam do niego praw.
Ustała wspólnota majątkowa. Minęły prawie 3 lata.
Były mąż wymyślił, że zamknie portal, ale materiały filmowe umieści na swoim kanale YT w nowej formule - w całości. Wcześniej uzbierał 1000 subskrypcji, pozwalających na korzystanie z programu partnerskiego.
Wykorzystuje w nim filmy z moim wizerunkiem, pracą i logo nie swojej firmy.
Nie miałabym nic przeciwko samemu zamieszczeniu tych materiałów na yt.
Mąż także nagrywał materiały filmów dla mnie, które stale widnieją na moich stronach z kolei...

Nie sprzeciwiłam się ich rozpowszechnianiu, nie wyraziłam również zgody na ich rozpowszechnianie po ustaniu małżeństwa. Nie miałabym nic przeciwko, gdyby były tylko rozpowszechnione dla celów archiwalnych, pamiątkowych, dydaktycznych...
Czy jednak w związku z tym, że są teraz wykorzystywane do celów dorobienia się (z uwagi na skorzystanie z programu partnerskiego), dodajmy na cudzym wizerunku, cudzej pracy i nie swojej firmie bez wyraźnej zgody na to i nawet zapytania o zgodę, czy mam prawo zgłosić naruszenie praw autorskich na YT?
Były mąż w końcu dorabia na wizerunku i pracy byłej żony, która wciąż wykonuje tę pracę i ma firmę o nazwie którą wykorzystano na filmach...

Ostatnia edycja:
AleksandraMal1979 napisał:
.... czy mam prawo zgłosić naruszenie praw autorskich ...
A jakie Twoje prawa autorskie zostają tutaj naruszone? Jak sam piszesz autorem filmów jest były mąż, wszelkie prawa do nich należą do niego. To czy pozostałe elementy włączone do jego utworu są wykorzystywane niezgodnie z wcześniejszą umową należy wykazać. Zawsze możesz odwołać zgodę na rozpowszechnianie wizerunku ale musisz się liczyć z roszczeniami korzystającego jeśli to wywoła u niego konieczność poniesienia dodatkowych kosztów.

Ostatnia edycja:
Mąż rozpowszechnia te filmy po ustaniu małżeństwa, wykorzystuje w nich moją wiedzę, mój wizerunek (cały film)...
I tu nie chodzi o jeden film, a ok. 50. Samo rozpowszechnianie mi nie przeszkadza. Nie podpisałam żadnych dokumentów dot. praw autorskich.
Jednak wykorzystuje mój wizerunek i nazwę firmy do zarabiania pieniędzy na YT, bez mojej zgody, czy nawet zapytania.

Artykuł mówi:
"art. 81 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych:

1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie".

Takiego zezwolenia po rozwodzie nie było z mojej strony, nie otrzymałam również zapłaty (choć proponowałam, aby filmy były w pełni byłego męża)

Jakiego typu mogą to być roszczenia? przecież to mój wizerunek i dobra materialne zostały naruszone...

Dziękuję za odpowiedź.

... Takiego zezwolenia po rozwodzie nie było z mojej strony, nie otrzymałam również zapłaty (choć proponowałam, aby filmy były w pełni byłego męża)...
Jesteś współautorem filmu?

Zapłata czy też udzielenie zgody na rozpowszechnianie wizerunku, a takiej udzieliłaś zapewne ustnie, nie czyni Ciebie automatycznie współautorem. Zgoda nie musi być udzielona na piśmie.

Nie udzieliłam zgody na rozpowszechnianie wizerunku, wiedzy i treści po rozwodzie w celach zarobkowych męża. Mam rozumieć, że były mąż postępuje zgodnie z prawem? Film został nakręcony przez męża, ale jego treść jest moim dziełem.
Nie jeden film... prawie 60 filmów. Nagrane w czasie obowiązującej wspólnoty małżeńskiej.
Wiec tak, jestem współautorem. Czy nie jestem?
Wykorzystane są w nich moje nagrania dźwiękowe, moja wiedza, grafiki.
Czy to zgodne z prawem, że wykorzystuje wizerunek, wiedzę, pracę, zaangażowanie i pasję byłej żony bez zapytania o zgodę?
Dziękuję

... Wiec tak, jestem współautorem. Czy nie jestem? ...
Nie wiem, być może, to zależy od szczegółów.

Jednak na podstawie Twoich lakonicznych informacji można wywnioskować, że na pewno jesteś współproducentem owych filmów zatem na korzystanie z nich były mąż powinien uzyskać Twoja zgodę jak i dzielić się odpowiednio uzyskanymi pożytkami.

Zapoznaj się z Art. 69. i następnymi USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

Ostatnia edycja:
Przepraszam, starałam się jak najbardziej wyraziście określić problem.
Dziękuję bardzo za wyczerpujące odpowiedzi. Z ustawą szczegółowo się zapoznam.
Dziękuję za pomoc,
pozdrawiam.

Należy tutaj jeszcze zauważyć, że współproducent może sądownie uzyskać zgodę na korzystanie z utworu mimo sprzeciwu jeśli będzie tego wymaga jego ważny interes. Nie mniej będzie miał obowiązek dzielić się pożytkami.

Powrót