Wykorzystanie cudzych zdjęć w filmie.

• Autor wątku Autor wątku vertigo2000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vertigo2000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam

Znalazłem w Internecie zdjęcia i zrobiłem z nich filmim, który następnie chciałbym wrzucić na youtuba. Czy będą z tego tytułu jakieś konsekwencje prawne, czy po prostu na każdym zdjęciu wystarczy, że umieszczę autora (o ile go znam) i wtedy nie będzie problemu z publikacją materiału?

Powinieneś każdorazowo posiadać zgodę autora danej fotografii. Konsekwencje mogą być lub nie, to tak jak z jazdą po wypiciu alkoholu. Kiedyś można wpaść...

^^ z postu vertigo2000 nie wynika, że chce on dokonywać analizy krytycznej danych fotografii, więc nie sądzę, aby w tym przypadku prawo cytatu miało miejsce. Warto jest się przyjżeć temu fragmentowi: "w zakresie uzasadnionym wyjaśnieniem, analizą krytyczną, nauczaniem lub prawami gatunku twórczości" Trudno też nazwać utworem zlepek pracy innych osób, ale z drugiej strony nie widziałem tego filmiku. Ostatnio telewizja wykorzystała moją fotografię w swoim spocie, a po moim oburzeniu i w konsultacji z ich prawnikiem otrzymałem przeprosiny i stosowne wynagrodzenie.

Z tego co widzę, to chyba można użyć czyiś zdjęć tylko trzeba podać źródło skąd pochodzą ewentualnie autora zdjęć. Zresztą w ten sposób umieszcza się zdjęcia na witrynach.
Oczywiście ja nie używam tych zdjęć w celach krytycznych tylko w celach edukacyjnych.

Ostatnia edycja:
Podaj podstawę prawną swoich przemyśleń.

Art 29.2.: Wolno w celach dydaktycznych i naukowych zamieszczać rozpowszechnione drobne utwory lub fragmenty większych utworów w podręcznikach i wypisach.

Art. 29. 3: W przypadkach, o których mowa w ust. 2, twórcy przysługuje prawo do wynagrodzenia.

Pytanie czy zlepek zdjęć przedstawiających np. jakieś miasto z komentarzami co jest na zdjęciu jest filmem edukacyjnym czy też nie?

Powrót