Wykorzystanie czyjejś własności intelektualnej we własnym produkcie

• Autor wątku Autor wątku rkdesigner
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rkdesigner

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, szukałem na forum odpowiedzi na moją zagwostkę ale bez sukcesu. Chciałbym stworzyć nowy produkt, załóżmy sofę, której głównym elementem składowym byłby produkt innego producenta - załóżmy tylna kanapa z samochodu danej marki. Logo tej marki pozostaje na produkcie a ja sprzedaję go zaznaczając, że sofa jest zbudowana z tylnej kanapy producenta XY. Czy w ten sposób łamię prawo autorskie tej firmy? Jeśli nie, czy mogę całość nazwać na swój sposób dalej zaznaczając w sprzedaży, że produkt składa się z kanapy firmy XY? Z góry dzięki za odpowiedź.

Rozumiem, że masz na myśli gotowy egzemplarz, towar wprowadzony do obrotu. Zatem możesz, ma tutaj zasada wyczerpania prawa.

Dziękuję za odpowiedź. Stosując analogię do sofy wykorzystałbym używaną lub nową kanapę doprowadzoną do obrotu przez producenta, wykorzystywaną w danym pojeździe. Bez żadnej modyfikacji z mojej strony. Moja obawa jest taka że wykorzystuje czyiś produkt w nowym zastosowaniu i zarabiam na tym pieniądze. Czy producent może mieć do mnie z tego powodu prawne zastrzeżenia?

Jak pisałem wyżej, działa zasada wyczerpania prawa, poczytaj o niej.

Ostatnia edycja:
Tak czytałem. Ale nadal nie mam 100% pewności, stąd moje pytanie tutaj. Chodzi o to, że w pewnym sensie wykorzystuje wizerunek tej firmy dla własnego profitu. Np sprzedając sofę zbudowaną z kanapy Porsche niejako traktuję markę Porsche jako trampolinę dla własnej korzyści. W innej ale nadal motoryzacyjnej analogii powiedzmy że kupuję karoserię Porsche 911, montuję komputer, kilka monitorów i sprzedaję jako symulator jazdy. Załóżmy do tego wszystkiego że firma Porsche również oferuje takie symulatory jazdy ale za cenę 4x wyższą niż mój produkt. Czy może mieć do mnie z tego powodu jakiekolwiek roszczenia?

Do póki nie wykorzystujesz cudzego znaku towarowego, nikt nie może zabronić Tobie informowania o producentach użytych komponentów. Nie ma przepisów prawnych tego zabraniających.

Powrót