Wykorzystanie danych bez zgody

• Autor wątku Autor wątku mariuszke2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariuszke2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, kilka dni temu znalazłem film zamieszczony w serwisie YouTube na którym fragment przedstawia dane tj. prywatne zdjęcie oraz imię mojej siostry pochodzące z profilu serwisu społecznościowego, dodatkowo został dołożony prześmiewczy komentarz.

W związku z tym jest sens próby załatwienia tego ze Wsparciem serwisu Youtube czy całość oparta jest na Prawie Cytatu i nic nie będzie można z tym zrobić?

Na początek warto zapoznać się z zasadami działania serwisu o którym piszesz.

LeszsekS napisał:
Na początek warto zapoznać się z zasadami działania serwisu o którym piszesz.

Czytając regulamin serwisu natknąłem się na takie coś:

"Wykorzystywanie Twoich Treści poza Usługami, zgadzasz się, żeby działał w Twoim imieniu w zakresie niewłaściwego użycia Twoich Treści pobranych z Usług przez innych użytkowników lub osoby trzecie. Oznacza to upoważnienie, ale nie nałożenie obowiązku, do wysyłania pism zgodnych z 17 U.S.C. §512(c)(3) (czyli wezwań do usunięcia treści) w Twoim imieniu, w przypadku gdy Twoje Treści zostaną pobrane i wykorzystywane przez osoby trzecie poza Usługami."
Dodam też, że inni autorzy tego typu filmów wykorzystują technikę blurowania na prywatnych fotografiach, przykład poniżej:
***mod***

W związku z tym mogę wystąpić z prośbą usunięcia albo nałożenia rozmycia?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Anonimizacja jest tylko związana z ochrona wizerunku.

Ale w myśl tego co napisałem mogę zwrócić się do autora i poprosić o zasłonięcie zdjęcia?

Zwrócić się możesz lecz lecz pamiętaj o wyrażonej zgodzie.

Powrót