Wykorzystanie designu postaci z gry/filmu na koszulkach

• Autor wątku Autor wątku 2mijak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
2

2mijak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry.

Chciałabym wystartować ze sprzedażą koszulek, na których pojawiałyby się różne motywy z postaciami z gier, filmów, seriali czy komiksów. Jednak nie korzystałabym z żadnych dostępnych oryginalnych obrazów, tylko tworzyłabym własne grafiki, w oparciu o wizerunki danych bohaterów (czyli po prostu produkowałabym tzw. fanarty, przelewałabym moje własne artystyczne wizje).

Napisałam do twórców jednej z gier w tej sprawie, odpowiedzieli, że mogę korzystać z ich zasobów bez licencji, dopóki nie czerpię z tego korzyści materialnych. Jednak, gdy wspomniałam, że nie zamierzam czerpać z ich materiałów, tylko tworzyć własne, inspirowane postaciami z gry, odpowiedzieli, że nie są w stanie jednoznacznie odpowiedzieć i powinnam się zwrócić o poradę prawną.

Zatem... jak to jest? Czy konieczne jest uzyskanie zgody/licencji w przypadku, gdy tylko inspiruję się wizerunkiem postaci (i są one rozpoznawalne jako one same) i na ich podstawie tworzę własne grafiki?
Dodam, że robię charakteryzacje na różnych bohaterów i prawdopodobnie one również stanowiłyby bazę pod grafiki na koszulkach; to znaczy, że wykorzystywałabym również moje ucharakteryzowane oblicze. Zastanawiam się, jak to się ma do praw autorskich i konieczności kontaktowania się z twórcami danych dzieł.

Bardzo dziękuję za ewentualną pomoc, pozdrawiam serdecznie!

2mijak napisał:
... tylko tworzyć własne, inspirowane postaciami z gry, odpowiedzieli, że nie są w stanie jednoznacznie odpowiedzieć ...
Bo problem polega na braku wyraźnego rozgraniczenia inspiracji od opracowania. Rozpowszechnianie tego drugiego wymaga zgody autora utworu pierwotnego.

[FONT=&quot]Użyj też opcji - szukaj bo temat opracowania i inspiracji był wielokrotnie omawiany.[/FONT]

Dziękuję uprzejmie za odpowiedź! Przepraszam, już przeszukałam forum, dopiero teraz znalazłam wątek, w którym odpowiada Pan na zadane pytania odnośnie 'opracowania a utworów inspirowanych'.

Niestety, nadal pozostaję z wątpliwościami... Chyba jedynym wyjściem będzie tworzenie grafik i podsyłanie ich do twórców w celu zasięgnięcia opinii, jak będzie to potraktowane w kontekście ewentualnej sprzedaży...

To jeszcze dopytam w kwestii rozpowszechniania własnego wizerunku 'ucharakteryzowanego' na jakieś postaci... Czy do tego również potrzebuję zgody twórców tych postaci?

[FONT=&quot]Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin [/FONT][FONT=&quot]§8[/FONT][FONT=&quot]
[/FONT]

Ostatnią edycję dokonał moderator:
To już będzie w zasadzie inspiracja.

Czyli jednak część pomysłu może zakończyć się sukcesem. :-) Dziękuję serdecznie!

Dzień dobry!
Jeszcze mi przyszła taka rzecz do głowy... Co w momencie dodawania jakiegoś elementu od siebie? Charakterystyczna dla twórcy kreska, własne wersje postaci, np. trochę zmienione, bardziej realistyczne rysy twarzy, ubrania/zbroje w wersji dotkniętej bitwą itd. Czy będzie to już inspiracja, do której nikt nie powinien się doczepić?

2mijak napisał:
... Czy będzie to już inspiracja, do której nikt nie powinien się doczepić?
Raczej opracowanie, utwór zależny. Na korzystanie i rozpowszechnianie niezbędna zgoda autora utworu pierwotnego.

Tutaj się podepnę w sprawie kreski.
Na ile styl jest utworem?

Weźmy takie postacie jak na przykład sławne kucyki My Little Pony. Czy rysowanie i dystrybuowanie kucyka bardzo podobnego do filmowego, ale z innymi detalami charakterystycznymi (tutaj znaczki na boczku) i inną nazwą jest dozwolone, czy nie?
Nie powiela się postaci z filmu, jedynie charakterystyczny styl rysowania.

Indoctrine napisał:
... ale z innymi detalami charakterystycznymi (tutaj znaczki na boczku) ...
Będziemy mieć tutaj zatem do czynienia z opracowaniem ze wszystkimi z tym związanymi konsekwencjami.

Domyślam się, że ścisłej granicy tutaj nie ma?
W końcu kreska artysty może być bardzo unikatowa, a może być niezbyt charakterystyczna.

A co w przypadku takiego Minecrafta? Obiekty tworzone z dużych pikseli. Tworzenie czegoś podobnego byłoby opracowaniem, czy nie?

Indoctrine napisał:
... Tworzenie czegoś podobnego byłoby opracowaniem, czy nie?
Jak sam zauważyłeś nie da się tego określić jednoznacznie. Jeśli autor/uprawniony stwierdzi, że jest to naruszenie jego praw będzie dochodził roszczeń z tym związanych i prawdopodobnie dopiero Sąd rozstrzygnie czy ma rację czy nie. "Podobny" to bardzo ogólne określenie.

Powrót