Wykorzystanie elementów pracy zawodowej w pracy inżynierskiej

• Autor wątku Autor wątku krzysszu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krzysszu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie i proszę o pomoć w rostrzygnięciu następującej sprawy.

Jestem grafikiem w lokalnym wydawnictwie. Tworząc pracę inżynierską wykorzystywałem (za zgodą wydawcy oczywiście) materiały, jakie równocześnie były publikowane przez niego.
Tematem pracy jest projekt graficzny publikacji, a więc zdjęcia i teksty i są mi niezbędne, ale one same nie są elementem ocenianym przez komisję (oceniany jest projekt, a więc ułożenie, pomysł, obróbka itp.).
A teraz do rzeczy: przygotowałem projekt, który nieopatrznie zobaczył wydawca i "nalegał" na jego publikację. Projekt ostatecznie został opublikoiwany.
I teraz pytanie: czy taki projekt mogę wykorzystać w pracy inżynierskiej (projekt jest w całości mojego autorstwa) skoro został już opublikowany, a ja mam umowę o pracę. Wydawca co prawda dał mi zgodę na wykorzystanie projektu (zgodnie z prawem prawa majątkowe przeszły na niego) ale ja i tak mam duże wątpliwości...

Z góry dziękuję za odpowiedź

Witam,

wygląda, że prawa majątkowe faktycznie przeszły na pracodawcę, ale jednocześnie wydawca udzielił Panu zezwolenia (licencji) na bezpłatne użycie Pana dzieła w Pana pracy. Więc wszystko wydaje się OK - dobrze by było mieć tylko tę zgodę na piśmie, aby potem nie było jakichś komplikacji.

Powrót