Wykorzystanie elementów ze świata gry

• Autor wątku Autor wątku 98765gość
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
9

98765gość

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień Dobry,

Jestem nowym użytkownikiem, dlatego z góry przepraszam za wszelkie pomyłki, które popełniłem. Chciałbym opisać swój problem.

Trzy lata temu napisałem powieść, która bazowała na uniwersum świata Heroes of Might & Magic 3. Jej twórcą była firma 3DO, która zbankrutowała w roku 2003. Prawo do kontynuowania serii zostały sprzedane do Microsoft, Namco oraz Ubisoft, z czego ten ostatni kontynuuje serię (od tego czasu stworzył trzy dodatkowe serie). W 2015 roku Ubisoft stworzył remaster Heroes of Might & Magic 3, jednak pod nazwą Heroes 3 HD, a więc niezupełnie i oni mają do niej pełne prawa.

Dlatego pojawiło się moje pytanie, jak ustalić, kto jest właścicielem praw autorskich do gry stworzonej przez 3DO? Czy są jakieś urzędy, miejsca, od których można uzyskać taką informację?

Jeśli nie jest to możliwe, to czy mogę w powieści wykorzystać nazwy poszczególnych elementów powieści, nie uwzględniając nigdzie nazwy gry? Mówię o: imionach bohaterów, nazwach zaklęć (które pochodzą z tłumaczenia gry), miast itp?

Z góry dziękuję za wszelką odpowiedź :)

SegeWorld napisał:
... Czy są jakieś urzędy, miejsca, od których można uzyskać taką informację? ...
Nie ma Urzędów, możesz próbować zasięgnąć informacji od krajowego wydawcy lub w odpowiedniej OZZ.
SegeWorld napisał:
... Mówię o: imionach bohaterów, nazwach zaklęć (które pochodzą z tłumaczenia gry), miast itp? ...
To zależy od konkretnych szczegółów, może być uznane za naruszenie praw autorskich.

OZZ, rozwiniesz skrót?

Właśnie też czytałem, że fanfik może być utworem inspirowanym, jak i zależnym. Jeśli będzie utworem zaleznym, no to wiem, że kaplica i cały fanfik mogę wyrzucić do kosza, ale jeśli inspirowanym, to mogę czerpać z niego dochody z potencjalnego wydania. Wiesz może, czy prawnik zajmujący się prawami autorskimi jest w stanie to stwierdzić? ??????

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
W takim razie, jeśli napiszę do sądu z prośbą o rozstrzygnięcie, czy na ruszam prawa autorskie twórcy, czy też nie, to powinienem otrzymać odpowiedź, czy mój utwór jest inspirowany, czy zależny?

Oczywiście jeśli na takie pisma w ogóle sąd odpowiada.

Możesz w oparciu o Art. 189. kpc zwrócić się do Sądu o ustalenie istnienia praw autorskich, wtedy Sąd określi z jakimi prawami mam do czynienia, z samoistnymi czy zależnymi.

Rozumiem, dziękuję serdecznie za pomoc :wink:

Powrót