wykorzystanie filmu z Tv na preselekcji

• Autor wątku Autor wątku adriann24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adriann24

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Sytuacja wygląda w ten sposób, że mam nagrany film dokumentalny na płycie cd, który leciał na kablówce. Tematyka filmu jest ściśle powiązana z tematyką preselekcji, którą w ramach historycznego koła naukowego współorganizuję. (odbędzie się ona na wydziale uniwersytetu dla około 40-50 osób)Chciałbym w czasie tej preselekcji puścić ten film. Tutaj moje pytanie, czy mogę to zrobic, czy powinienem otrzymać jakąs zgodę autorów filmu, albo spełnić inne warunki?
Z góry dziękuję za wszelkie uwagi. Proszę również o podanie jakiejs podstawy prawnej, która reguluje te kwestie.

Dziękuję za odzew, ale:)
Jestem laikiem i może zbyt wielu kwestii nie rozumiem, ale przyznam szczerze, że nie wiem gdzie tutaj mógłbym się dopatrzyć zastosowania prawa cytatu. Z lektury tekstu wynika, że ta preselekcja musiała by być chyba potraktowana jako utwór, żeby w jej trakcie film wyświetlić?,a potem jeszcze rozważać art 29 ust 3. tzn. powiedzmy puszczenie filmu jako ugruntowanie własnego poglądu itp. Chyba, że się mylę i źle to interpretuję.

prawdę mówiąc, ja też nie widzę... ale to dobrze, że ma Pan już swoje zdanie na ten temat, bo i tak ostateczną decyzję i odpowiedzialność ponosi przecież Pan... ;)

W ogólności na wyświetlanie filmu powinno się uzyskać zgodę (licencję) właściciela majątkowych praw do niego. Prawa te może mieć producent, dystrybutor bądź Organizacja Zbiorowego Zarządzania (w tym przypadku być może Stowarzyszenie Filmowców Polskich - posiadają umowy ze swoimi zagranicznymi odpowiednikami). Trzeba się dowiedzieć i uzyskać zgodę na emisję filmu.
Pozostaje jeszcze kwestia kopii - prawdopodobnie warunkiem legalnej emisji programu byłaby konieczność pozyskania oficjalnej kopii (od dystrybutora, producenta?)

Powrót