Wykorzystanie fotografii obrazu autora żyjącego w 19 w.

• Autor wątku Autor wątku Strucel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Strucel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Chciałbym dowiedzieć się czy mogę wykorzystać zdjęcie obrazu np. J. Kossaka (zm. 1899) i umieścić je na opakowaniu produktu?
Sprawa jak dla mnie nie jest oczywista. Wg ustawy o prawie autorskim (http://prawo.interia.pl/kodeksy?aid=7585) czas trwania prawa majątkowego wygasa po 70 latach od śmierci autora. Chciałbym sie dowiedzieć jakie są wyjątki i jak wygląda sprawa z dziedziczeniem tych praw.
Z kolei z definicji reprodukcji wynika, że fotografia znanego dzieła, np. obrazu, nią jest i nie podlega prawom majątkowym.
Można również znaleźć mnóstwo produktów (opakowania, albumy, kalendarze, kubki itp) które przedstawiają znane obrazy.
Ktoś mi również powiedział, że jeżeli autor obrazu np. Van Gogh nie posiada spadkobierców to nie ma problemu z wykorzystaniem jego prac?
Jak to na prawdę wygląda?

Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam

Prawa autorskie majątkowe wygasają 70 lat po roku śmierci i można z nich dowolnie korzystać, z podaniem autora.

To, czy fotografia jest objęta prawem autorskim, zależy czy w samej fotografii są elementy indywidualnej twórczości. Jeżeli jest to zwykła wierna kopia obrazu - nie ma praw.

Powrót