Wykorzystanie fragmentów tekstu piosenek w książce.

• Autor wątku Autor wątku pozwanyprzezbank
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pozwanyprzezbank

Użytkownik
Odpowiedzi
311
Witam serdecznie,

jestem w trakcie kończenia książki. Pisałem do zespołów muzycznych oraz do managerów prośby o wykorzystanie fragmentów tekstu piosenek do mojej książki. Wszyscy oczywiście się zgodzili, pod warunkiem, że napiszę do kogo należy utwór. Rozumiem, że w przypadku polskich zespołów zgoda napisana za pośrednictwem maila , czy też komunikatora na fb wystarczy.

Nie wiem jak wygląda sprawa w przypadku zespołów z USA. Zgody otrzymałem, także za pośrednictwem maila oraz komunikatora. Czy takie coś wystarczy? Jakie wtedy prawo mnie obowiązuje?

Ostatnia edycja:
pozwanyprzezbank napisał:
... Zgody otrzymałem, także za pośrednictwem maila oraz komunikatora. Czy takie coś wystarczy? ...
To zależy na ile jesteś pewien tożsamości osoby, która maila napisała.
pozwanyprzezbank napisał:
...Jakie wtedy prawo mnie obowiązuje?
A dokładnie o co pytasz? Chodzi Ci o konkretny akt prawny czy o jurysdykcję?

Dzięki za odpowiedź.

Ufam temu, że pisząc maila na adres podany na stronie internetowej zespołu/managera piszę z osobą odpowiedzialną. Innej pewności nie mam.

Co do drugiego akapitu. Nie wiem. Chodzi o to, abym nie miał problemów. Jedną osobę mam w znajomych i jestem w 100 % pewien co do tożsamości. Wyraziła zgodę poprzez Messenger i jest właścicielem utworu.

W razie naruszenia praw autorskich każdy obywatel państwa będącego sygnatariuszem konwencji berneńskiej może dochodzić swoich praw.

Dziękuje. Mówimy tutaj o tym, gdy okaże się iż ktoś mnie zrobił w konia i podał się za rzekomego autora dzieła?

Mówimy tutaj o tym gdy Twój sposób korzystania okaże się bezprawny.

Ok, już wszystko wiem, dzięki za odpowiedzi :)

Powrót