Wykorzystanie gier komputerowych w pracy magisterskiej

• Autor wątku Autor wątku Adieu121902
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adieu121902

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry, jako że jest to mój pierwszy post to chciałbym powitać wszystkich użytkowników :) Mam nadzieję, że nie duplikuje już istniejącego tematu (jeśli tak, to proszę o podlinkowanie już istniejącego).

W planowanej przeze mnie pracy magisterskiej chciałbym przeprowadzić eksperyment z użyciem gry komputerowej. Jednym z etapów eksperymentu byłoby poproszenie badanych przez mnie osób o zagranie we wcześniej wybraną przeze mnie grę komputerową. Gra byłaby oryginalną kopią zakupioną przeze mnie. Każda osoba byłaby badana indywidualnie (gra nie byłaby wyświetlana dla grupy osób a dla pojedynczego badanego). Osoba badana grałaby tylko w pewien fragment gry (15 minutowy). Gra byłaby zainstalowana na moim komputerze, do którego pod moim nadzorem miałyby dostęp osoby badane.

Stąd moje pytanie, czy takie użycie gry i wymienienie jej tytułu w treści pracy magisterskiej (oraz w ewentualnych publikacjach naukowych związanych z ww. eksperymentem) byłoby zgodne z prawem i nie narażałoby mnie na roszczenia finansowe ze strony twórców, wydawców i innych podmiotów posiadających prawa autorskie do wykorzystanej przeze mnie gry? Zaznaczam, że nie czerpałbym żadnych korzyści majątkowych z tytułu publikacji pracy magisterskiej i ewentualnych publikacji artykułów naukowych.

Pozdrawiam
Adieu

Nie widzę przeszkód w takim korzystaniu z gry, a wykorzystane treści powinny mieścić się w rach prawa cytatu.

Powrót