Wykorzystanie grafik z gry wydanej w 1997. roku

• Autor wątku Autor wątku messmaker
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

messmaker

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,

Noszę się z zamiarem stworzenia gry www i chciałbym w niej wykorzystać grafiki jednej ze stacjonarnych gier wydanych 13 lat temu. Problem polega na tym, że gra została wydana na świecie przez Microsoft, w Polsce przez Cenega Poland.

Czy wolno mi wykorzystać grafiki z tej gry we własnej produkcji? Dopuszczam umieszczenie informacji w stopce. Jeśli tak, to czy wolno mi czerpać z niej zyski (reklamy, konta premium)? Jeśli nie, to czy istnieje jakakolwiek możliwość wykorzystania owych grafik? Oczywiście nie chodzi mi o logo a o same obrazki wewnątrz gry.

Czyli rozumiem, że muszę nabyć oryginał wzorcowej gry aby w ogóle móc jej grafiki przechowywać na dysku czy serwerze.

Teraz kwestia cytatu - czy jeśli cały kod źródłowy gry będzie mojego autorstwa a z wzorcowej gry wykorzystam tylko grafiki (podając oczywiście źródło i link do wydawcy/producenta) to czy będzie to objęte prawem cytatu?

Jeśli nie, to czy wolno mi te grafiki zmienić w jakikolwiek sposób, na przykład "dokleić" własne tło? I czy wtedy zostaną objęte prawem cytatu?

Przyznam, że w zawiłościach prawnych dobry nie jestem - każda rozwiana wątpliwość rodzi następną porcję pytań.

messmaker napisał:
Czyli rozumiem, że muszę nabyć oryginał wzorcowej gry aby w ogóle móc jej grafiki przechowywać na dysku czy serwerze.
w zasadzie tak, bo stanowią integralną część gry.
Teraz kwestia cytatu - czy jeśli cały kod źródłowy gry będzie mojego autorstwa a z wzorcowej gry wykorzystam tylko grafiki (podając oczywiście źródło i link do wydawcy/producenta) to czy będzie to objęte prawem cytatu?
tu nie chodzi o kod - ale o sposób, w jaki ewentualnie odbyło by się wykorzystanie grafik. W praktyce, w odniesieniu do tworzonej gry - niespecjalnie widzę pole do cytatu - chyba, że nowa gra odnosiłaby się w jakiś sposób do źródłowej. Ale temat jest delikatny - w razie problemów, i tak trzeba by było udowodnić, że było się uprawnionym do prawa cytatu.
Jeśli nie, to czy wolno mi te grafiki zmienić w jakikolwiek sposób, na przykład "dokleić" własne tło? I czy wtedy zostaną objęte prawem cytatu?
zmieniać (opracowywać) można, ale na wykorzystanie takiego opracowania trzeba mieć pozwolenia właściciela praw autorskich do utworu. Chyba, że nowy utwór byłby inspiracją utworem pierwotnym - wtedy zgoda nie jest potrzebna. Poszukaj na forum w archiwum więcej o inspiracji i opracowaniu - opcja 'Szukaj'.

Poczytałem i wpadł mi do głowy jeszcze inny punkt widzenia.

Czy można byłoby całą stworzoną przeze mnie grę (szablon, kod źródłowy byłyby moje) potraktować właśnie jako inspirację utworem pierwotnym (grą z '97r.)?

Chyba na podobnej zasadzie funkcjonują strony fanów gier - posłużę się tutaj AoE : Temple - ikony i wizerunki budynków są zrzutami ekranu z gry, nawet umieszczono na nich znaki wodne z adresem strony, tymczasem nie ma nawet wzmianki o twórcach gry. Czy w taki (poglądowy) sposób mogę je wykorzystać? Nie stanowiłyby integralnej części gry, bez nich zachowałaby swoją pełną funkcjonalność.

A może pomogłaby opcja "wyświetl grafiki budynków (autorem grafik jest...)"?

tak, jako inspiracja z elementami cytatów - to jest jakieś rozwiązanie.
A może pomogłaby opcja "wyświetl grafiki budynków (autorem grafik jest...)"?
pamiętaj, że cytat i tak powinien być wyraźnie oznaczony i podpisany nazwiskiem autora...

Czyli jak to rozwiązać, poproszę o tłumaczenie jak chłopu na polu. ;)

Producentem gry jest Ensemble Studios, wydawcą światowym Microsoft, polskim Ubisoft a dystrybutorem Ubisoft. Kogo wpisać i gdzie?

Czy oznaczenie w postaci dymka po najechaniu kursorem z informacją o autorze załatwi sprawę?

I ostatecznie - czy da mi to możliwość legalnego zarabiania na grze w dowolny sposób? Dotąd czytałem, że nie ma takiej możliwości, więc wolę zasięgnąć fachowej porady.

messmaker napisał:
I ostatecznie - czy da mi to możliwość legalnego zarabiania na grze w dowolny sposób? Dotąd czytałem, że nie ma takiej możliwości, więc wolę zasięgnąć fachowej porady.
Jeśli Twója strona będzie inspirowana grą - to możesz ją wykorzystywać w sposób jaki chcesz. Również, jeśli zamieścisz tam cytaty. Mogłoby to mieć znaczenie w momencie, gdyby właściciel praw ochronnych do gry uznał, że jednakże nie miałeś prawa do skorzystania z prawa cytatu i oskarżył Cię o naruszenie praw ochronnych (autorskich). Wtedy odpowiedzialność mogłaby być inna w przypadku witryny komercyjnej, a inna dla osobistej.
Czy oznaczenie w postaci dymka po najechaniu kursorem z informacją o autorze załatwi sprawę?
Każdy sposób będzie dobry, aby spełnić wymogi przepisów ustawy.

Jak widzisz sprawy są płynne, a i tak w ostatecznym rozrachunku do w przypadku konfliktu ostateczne stanowisko zajmuje sąd.

_chris_ napisał:
właściciel praw ochronnych do gry

Domyślam się, że aby się zabezpieczyć przed ewentualnym postępowaniem czy roszczeniami należy się z owym właścicielem skontaktować. Czy w tym celu mam słać e-mail do producenta, wydawcy czy dystrybutora?

Podsumowując, w stopce zamieszczę "W grze wykorzystano obrazy z gry X, pozostają one własnością Y." i przy każdym wykorzystanym obrazku "Obrazek z gry X" i śpię spokojnie.

Powrót