Wykorzystanie imienia i nazwiska osoby publicznej

• Autor wątku Autor wątku krystiann85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krystiann85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam, tworzę grę komputerową*(w przeglądarce) w której docelowo znajdować się będą imiona i nazwiska osób powszechnie znanych - konkretnie chodzi o aktorów, mniej lub bardziej znanych. Czy mogę ich używać w tym kontekście? Gra domyślnie ma być darmową, natomiast będzie można wykupić sobie płatne opcje. Jeśli mogę użyć nazwisk to czy mogę użyć również zdjęć danych aktorów (z wikipedii, podpisując skąd jest zdjęcie)?

W kontekście gry/rozrywki, która pośrednio dzięki tym nazwiskom ma zarabiać. Czy to nie podlega pod komercyjne użycie danych/wizerunku danej osoby?

krystiann85 napisał:
W kontekście gry/rozrywki, która pośrednio dzięki tym nazwiskom ma zarabiać. ...
To nie jest kontekst.

Co do zasady korzystanie komercyjne z wizerunku nawet osoby powszechnie znanej wymaga jej zgody.

Ostatnia edycja:
Ostatnia edycja:
Dlaczego nagle mialoby to przestac być komercyjnym wykorzystaniem wizerunku?

krystiann85 napisał:
... I czy zamiast zdjęcia danej osoby, mogę*przedstawić jej podobiznę w formie rysunku? ...
To nadal jest wizerunek osoby powszechnie znanej, a na dodatek opracowanie cudzego utworu co implikuje kolejne problemy.

mypetro napisał:
Dlaczego nagle mialoby to przestac być komercyjnym wykorzystaniem wizerunku?
Nie znam się na prawie ale wiem że pewne rzeczy mogą być interpretowane różnie. Chodzi o to że dany wizerunek nie byłby bezpośrednio wykorzystywany komercyjnie. Specjalnie piszę "bezpośrednio", bo nie będę reklamować np. swojej gry jakąś tam*osobą. Natomiast dana osoba będzie w środku gry jednym z jej elementów (baza osób - imiona, nazwiska, wiek). Poza tym sama gra będzie darmowa. Jedynymi komercyjnymi elementami będzie to, że ktoś*będzie mógł sobie doładować wirtualne konto SMS-em oraz być może będą się*ukazywać reklamy w danej grze (zwykłe banery internetowe).

Jak rozumiem, nie mogę upubliczniać jej wizerunku, a czy w takim razie mogę użyć jej imienia i nazwiska bez zdjęcia?

EDIT: W takim razie, czy serwis np. ***.pl korzysta legalnie ze zdjęć osób? Też zarabia na serwisie, a wątpię by miał zgody od wszystkich aktorów.

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jak pisałem wcześniej, wszystko zależy od kontekstu, a należy pamiętać, że imię i nazwisko to dobro osobiste.
Dozwolone jest korzystanie z wizerunku wykonanego w związku z pełnieniem funkcji zawodowych jak i samo korzystanie musi być związane z tym celem.

Ostatnia edycja:
Hmm czyli jeśli używam zdjęcia aktora z planu filmowego (np. materiały prasowe) w grze, generalnie mówiąc o kinematografii, to takie korzystanie jest dozwolone?

W zasadzie tak o ile nie jest to komercyjna gra. Pamiętaj, że na samo korzystanie ze zdjęcia musisz mieć zgodę jego autora.

Ok dzięki wielkie. W przypadku materiałów prasowych też? Często takie zdjęcia dostarczane do redakcji nie są nawet podpisane autorem.

krystiann85 napisał:
... Często takie zdjęcia dostarczane do redakcji nie są nawet podpisane autorem.
To wcale nie oznacza, że można dowolnie z nich korzystać. Co do zasady zawsze na korzystanie z cudzego utworu wymagana jest zgoda autora lub posiadacza praw autorskich majątkowych.

Pewnie producent chciałby żeby korzystać ze zdjęć tylko w kontekście danej filmu. Co w przypadku gdy będę miał zdjęcia np. z wikipedii, gdzie licencja pozwala na ich użycie komercyjne?

Licencja to forma zgody na korzystanie.

Powrót