Wykorzystanie logo firmy samochodowej przy sprzedaży samochodów używanych.

• Autor wątku Autor wątku jacoBlack
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jacoBlack

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam

Na początku lutego 2010r. otwieram działalność gospodarczą polegającą na sprzedaży, skupie, komisie i sprowadzaniu na zamówienie używanych samochodów jednej marki (BMW). W związku z tym utworzyłem stronę internetową swojej firmy na której będą zamieszczone między innymi informacje o aktualnej ofercie samochodów używanych, dane i informacja o mojej firmie itd.

Moje pytanie dotyczy możliwości wykorzystania loga graficznego firmy BMW, nazwy marki (czyli trzech liter-"BMW") oraz zdjęcia samochodu (lub tylko jego części) zarówno na mojej stronie internetowej jak i na tablicach i banerach reklamujących moją firmę.

Nadmienię tylko że w moim mieście działa Autoryzowany Dealer firmy BMW zajmujący się sprzedażą samochodów nowych jak i używanych (do 6 lat) lecz jedynie tych zakupionych w sieci BMW-Polska.
Złożyłem więc zapytanie do Dealera jak i do Centrali BMW-Polska o możliwość wykorzystania logo ich firmy na co otrzymałem odpowiedź że mogę to uczynić jedynie wtedy gdy zostanę Autoryzowanym Dealerem BMW-Polska...:rolleyes:

Wiem że działa wiele firm w mojej branży które także zajmują się sprzedażą aut jednej marki i od wielu lat wykorzystują loga i nazwy tych marek.

Przeglądając to forum znalazłem kilka postów na temat wykorzystania loga producenta ale niestety nie uzyskałem wystarczających i wyczerpujących informacji.

Znalazłem np. coś takiego:
Przepis prawny:
Art. 156.
1. Prawo ochronne na znak towarowy nie daje uprawnionemu prawa zakazywania używania przez inne osoby w obrocie:
1) ich nazwisk lub adresu;
2) oznaczeń wskazujących w szczególności na cechy i charakterystykę towarów,
ich rodzaj, ilość, jakość, przeznaczenie, pochodzenie czy datę wytworzenia
lub okres przydatności;
3) zarejestrowanego oznaczenia lub oznaczenia podobnego, jeżeli jest to konieczne
dla wskazania przeznaczenia towaru, zwłaszcza gdy chodzi o oferowane
części zamienne, akcesoria lub usługi;

4) zarejestrowanego oznaczenia geograficznego, jeżeli prawo do jego używania
przez te osoby wynika z innych przepisów ustawy.
2. Używanie oznaczeń wskazanych w ust. 1 jest dozwolone tylko wówczas, gdy
odpowiada ono usprawiedliwionym potrzebom używającego i nabywców towarów
i jednocześnie jest zgodne z uczciwymi praktykami w produkcji, handlu lub
usługach.

Tylko nie wiem czy dobrze to interpretuję i w związku z tym będę wdzięczny za konkretne i fachowe informacje na ten temat.

Z góry dziękuję i pozdrawiam:)

Znalazłem w dniu dzisiejszym na stronie: UPRP - Bazy patentów adres kancelari odpowiedzialnej za udzielanie informacji na temat użyczenia loga,publikacji nazwy marki itd.
Anna Burakowska Przedsiębiorstwo Rzeczników Patentowych PATPOL Sp z o.o.
Adres:
ul. Nowoursynowska 162J 02-776 Warszawa
Numer telefonu:
0226449650
Uzyskałem informację że mogę wykorzystać logo oraz nazwę firmy BMW w celach informacyjnych przy sprzedaży samochodów używanych a także części samochodowych.
Mam nadzieje że te informacje okażą się wystarczające;)

Witam, no tak sprawa jest niejednoznaczna, Ja powiedziałbym tak:

#1. właściciel zastrzeżonego znaku towarowego, w świetle ustawy prawo własności przemysłowej z roku 2000 (dalej upwp), ma wyłączne prawa do wykorzystania zastrzeżonego znaku i oczywiście może odmówić prawa używania tego znaku, zwłaszcza w przypadku, gdy wnioskujący ma zamiar prowadzić działalność konkurencyjną do jego własnej - tu, obie strony sprzedawałyby auta używane tylko tej jedne marki, więc konkurowałyby ze sobą bezpośrednio. A przecież znak towarowy zastrzega się po to, aby aby właśnie z konkurencją walczyć ;)

#2. z drugiej strony upwp zawiera przytoczony przez Pana artykuł wyłączający konieczność uzyskania w określonych przypadkach zgody od właściciela prawa ochronnego na wykorzystanie zastrzeżonego znaku towarowego. Tylko, że wyłączenie jest dość ogólne, a więc trzeba zastanawiać się nad zastosowaniem artykułu dla każdej sytuacji oddzielnie.

No i właśnie - u Pana będzie to usługa komisu prowadzona wyłącznie dla jednej marki - byłoby więc moim zdaniem uzasadnionym poinformowanie o tym potencjalnych klientów. Tylko, że tu wkraczamy z kolei w sferę marketingu i reklamy, a także, dodatkowo, w sferę działania ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji.

Proszę zauważyć, że właściciel praw ochronnych do zarejestrowanego znaku ma zgodnie z upwp wyłączne prawo do wykorzystania znaku w celach reklamowych - Art.154. upwp. A więc sposób umieszczenia znaku / nazwy marki w banerze / na stronie www czy w innych informacjach żaden sposób nie powinien być odbierany jako element reklamowy, a tylko informacyjny.

Nie mogłoby być też tak, że układ graficzny informacji, baneru, reklamy komisu, strony www stwarzałby mylne wrażenie dla klienta o firmie świadczącej usługę - to znaczy, że nie może być przypadku, kiedy pański komis mógłby być identyfikowany (poprzez umieszczenie loga marki) jako element sieci sprzedaży czy dystrybucji tej marki, a nie jako niezależny podmiot gospodarczy (handlowy). A takie sprawy są bardzo płynne...

Nie jest to oczywiste zagadnienie, i w pańskiej sytuacji długo bym się zastanawiał.

Jest jeszcze jedna kwestia - logo (znak) marki zapewne posiada ochronę z tytułu prawa autorskiego - więc na zastosowanie takiego elementu w swoich materiałach, też zasadniczo potrzebna byłaby zgoda właściciela praw autorskich do tego znaku.

_chris_ napisał:
#2. z drugiej strony upwp zawiera przytoczony przez Pana artykuł wyłączający konieczność uzyskania w określonych przypadkach zgody od właściciela prawa ochronnego na wykorzystanie zastrzeżonego znaku towarowego. Tylko, że wyłączenie jest dość ogólne, a więc trzeba zastanawiać się nad zastosowaniem artykułu dla każdej sytuacji oddzielnie.

No i właśnie - u Pana będzie to usługa komisu prowadzona wyłącznie dla jednej marki - byłoby więc moim zdaniem uzasadnionym poinformowanie o tym potencjalnych klientów. Tylko, że tu wkraczamy z kolei w sferę marketingu i reklamy, a także, dodatkowo, w sferę działania ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji.

Proszę zauważyć, że właściciel praw ochronnych do zarejestrowanego znaku ma zgodnie z upwp wyłączne prawo do wykorzystania znaku w celach reklamowych - Art.154. upwp. A więc sposób umieszczenia znaku / nazwy marki w banerze / na stronie www czy w innych informacjach żaden sposób nie powinien być odbierany jako element reklamowy, a tylko informacyjny.

Nie mogłoby być też tak, że układ graficzny informacji, baneru, reklamy komisu, strony www stwarzałby mylne wrażenie dla klienta o firmie świadczącej usługę - to znaczy, że nie może być przypadku, kiedy pański komis mógłby być identyfikowany (poprzez umieszczenie loga marki) jako element sieci sprzedaży czy dystrybucji tej marki, a nie jako niezależny podmiot gospodarczy (handlowy). A takie sprawy są bardzo płynne...
Wielkie dzięki chris za cenne informacje :)
Nawiązując do twojej wypowiedzi napisałem jeszcze raz maila do firmy "PATPOL Sp. z o.o. - Przedsiębiorstwo Rzeczników Patentowych" która to jak się okazuje jest pełnomocnikiem firmy "Bayerische Motoren Werke - Aktiengesellschaft Monachium" z prośbą o przesłanie pisemnego potwierdzenia uzyskanych informacji.
Wynika z nich np. że (tak jak też napisałeś) klient nie może kojażyć mojej firmy jako Autoryzowanego Dealera BMW Polska. Zastanawiam się czy w związku z tym dobrym rozwiązaniem nie było by umieszczenie informacji podobnej jaką umieszcza firma zajmująca się od kilku lat sprzedażą nowych (:?:) i używanych samochodów innej (znanej) marki w moim mieście (nie będąca autoryzowanym dealerem tej marki i posiadająca spory salon sprzedaży). W nazwie i przy reklamie tej firmy zawarte są informacje:
Firma (nazwa) - Niezależny Dealer Samochodów (nazwa marki).
Oprócz tego szata graficzna mojej strony internetowej nie może być w żadnym stopniu podobna do BMW-Polska a zdjęcia w niej zamieszczone nie mogą być robione na zlecenie lub poprzez BMW-Polska (co też napisałeś;) ). Natomiast mogę użyć loga graficznego i nazwy BMW jako informacji o sprzedawanym produkcie.
Czekam więc teraz na pismo potwierdzające od pełnomocnika BMW i wtedy może uda się zebrać to wszysko razem i podjąć jakąś decyzję.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za info;)

jacoBlack napisał:
...W nazwie i przy reklamie tej firmy zawarte są informacje:
Firma (nazwa) - Niezależny Dealer Samochodów (nazwa marki).
z pewnością umieszczenie napisu w podobnym brzmieniu byłoby ze wszech miar korzystne, wskazując dodatkowo na uczciwe intencje firmy...

Z tego co kojarzę, to w Europie działają niezależni dealerzy samochodowi, a i u nas miał taki powstać... ;)

Powrót