K
krzysiek_9201
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Czy na własnej stronie internetowej, można umieszczać m.in. informacje o tzw. okazjach u innych sprzedawców, ich adresy, nazwy i loga?
Czy jej działanie jest zgodne z prawem autorskim? Jeśli nie – wskaż podstawę prawną i wyjaśnij, co musiałaby zrobić, by było legalne. Odpowiedź uzasadnij.
Ja to widzę tak.
Nazwa o ile nie jest zastrzeżona znakiem towarowym nie podlega ochronie prawnej ze strony prawa autorskiego, gdyż nazwy nie można nazwać utworem (moja intuicja mi tak podpowiada, ale nie jestem w stanie podeprzeć się jakimś konkretnym punktem ustawy
).
Adres sklepu internetowego nie podlega ochronie prawnej.
Mógłbym prosić o weryfikację mojego myślenia?
Czy jej działanie jest zgodne z prawem autorskim? Jeśli nie – wskaż podstawę prawną i wyjaśnij, co musiałaby zrobić, by było legalne. Odpowiedź uzasadnij.
Ja to widzę tak.
- Jeżeli nazwa logo jest znakiem towarowym, to tylko właściciel znaku towarowego (loga), który dodatkowo został zarejestrował je w urzędzie patentowym, ma wyłączne prawo do jego użytkowania w sposób zarobkowy i zawodowy. Aby używać go na swojej stronie internetowej, autor strony musi uzyskać zgodę właściciela, z wyłączeniem punktu art. 156 ustawy Prawo własności przemysłowej, który mówi że
Prawo ochronne na znak towarowy nie daje uprawnionemu prawa zakazywania używania przez inne osoby w obrocie:
o ich nazwisk lub adresu;
o oznaczeń wskazujących w szczególności na cechy i charakterystykę towarów, ich rodzaj, ilość, jakość, przeznaczenie, pochodzenie czy datę wytworzenia lub okres przydatności;
o zarejestrowanego oznaczenia lub oznaczenia podobnego, jeżeli jest to konieczne dla wskazania przeznaczenia towaru, zwłaszcza gdy chodzi o oferowane części zamienne, akcesoria lub usługi […]
W tym przypadku wydaje mi się że żaden z tych punktów nie ma zastosowania. - Jeżeli logo nie jest zarejestrowane jako znak towarowy, to twórca strony może wykorzystać gotowe logo innego sklepu. Zastosowanie ma tutaj art. 33.1 prawa autorskiego, który mówi, że Wolno korzystać z utworów w celu reklamy publicznie dostępnej wystawy lub publicznej sprzedaży utworów, w zakresie uzasadnionym promocją tej wystawy lub sprzedaży, z wyłączeniem innego handlowego wykorzystania. Więc jeśli na tej stronie będą umieszczane oferty tylko w celach informacyjnych wszystko będzie ok.
Nazwa o ile nie jest zastrzeżona znakiem towarowym nie podlega ochronie prawnej ze strony prawa autorskiego, gdyż nazwy nie można nazwać utworem (moja intuicja mi tak podpowiada, ale nie jestem w stanie podeprzeć się jakimś konkretnym punktem ustawy
Adres sklepu internetowego nie podlega ochronie prawnej.
Mógłbym prosić o weryfikację mojego myślenia?
Ostatnia edycja: