Wykorzystanie materiałów z youtube w aplikacji komercyjnej.

• Autor wątku Autor wątku ktopytaniebladzi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

ktopytaniebladzi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam,

Takie pytanie, firma w której pracuje zajmuje się tworzeniem aplikacji mobilnych. Pomysł jedne z naszych aplikacji wykorzystuje (chce) materiały wideo dostępne na portalu youtube.com - moje pytanie jest jak jest w tym przypadku z prawami autorskimi? Czy mogę je wykorzystać w aplikacji komercyjnej podając ich źródła i w ten sposób nie przywłaszczać sonie praw autorskich do tych materiałów?

Materiały, które chcemy wykorzystać to materiały historyczne. Jak np. przemowa gen. Jaruzelskiego itd.

Jak to wygląda od strony prawnej, szukałem czegoś podobnego ale nic nie mogłem znaleźć, dlatego pisze tutaj.

Z góry dziękuje za pomoc i będę zobowiązany za wskazówki.

Pozdrawiam
Mateusz

Ostatnią edycję dokonał moderator:
RE: Wykorzystanie matariałów z youtube w aplikacji komercyjnej.

ktopytaniebladzi napisał:
Pomysł jedne z naszych aplikacji wykorzystuje (chce) materiały wideo dostępne na portalu youtube.com - moje pytanie jest jak jest w tym przypadku z prawami autorskimi? Czy mogę je wykorzystać w aplikacji komercyjnej podając ich źródła i w ten sposób nie przywłaszczać sonie praw autorskich do tych materiałów?
zapoznajcie się dokładnie z regulaminem serwisu YT - w szczególności p.6.

Jeśli chcecie wykorzystać sam materiał, to trzeba na to posiadać zgodę właściciela majątkowych praw autorskich - o ile materiał jest chroniony prawami autorskimi.

W przypadku rozpowszechnienia czyjegoś wizerunku może być również konieczna zgoda danej osoby - więcej Art.81. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku. - choć akurat przemówienie gen. Jaruzelskiego nie wymagałaby takiej zgody.

A jak mozna zdeterminowac czy dany material jest chroniony prawami czy nie?

nie ma ścisłej definicji utworu, a jedynie ogólne ujęcie w świetle Art.1. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych"
Przepis prawny:
Art. 1.
1. Przedmiotem prawa autorskiego jest każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze, ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia (utwór).
2. W szczególności przedmiotem prawa autorskiego są utwory:
1) wyrażone słowem, symbolami matematycznymi, znakami graficznymi (literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne oraz programy komputerowe);
2) plastyczne;
3) fotograficzne;
4) lutnicze;
5) wzornictwa przemysłowego;
6) architektoniczne, architektoniczno-urbanistyczne i urbanistyczne;
7) muzyczne i słowno-muzyczne;
8 ) sceniczne, sceniczno-muzyczne, choreograficzne i pantomimiczne;
9) audiowizualne (w tym filmowe).

2^1. Ochroną objęty może być wyłącznie sposób wyrażenia; nie są objęte ochroną odkrycia, idee, procedury, metody i zasady działania oraz koncepcje matematyczne.

3. Utwór jest przedmiotem prawa autorskiego od chwili ustalenia, chociażby miałpostać nieukończoną.

4. Ochrona przysługuje twórcy niezależnie od spełnienia jakichkolwiek formalności.
W praktyce trzeba samemu to rozstrzygnąć. Zapoznaj się z tymi wątkami http://forumprawne.org/prawo-autorskie/7599-zanim-zapytasz-zajrzyj-tutaj.html oraz http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html
Jeśli chodzi o materiały video i audio, to można założyć, że zasadniczo wszystkie chronione są prawami autorskimi. Poza tym, trzeba uważać, bo to, że jakiś utwór jest zamieszczony na YT, nie musi oznaczać, że został tam zamieszczony zgodnie z prawem...

PS Fajny nick ;)

Co do materiałów emitowanych po 1994 roku, to na pewno są one obciążone prawami producentów lub nadawców.

Jeśli idzie o materiały rozpowszechniane w latach 1952 do 1994 to tu może być różnie, ale w ogólnym przypadku materiałów TV i PKF to posiadają one zapewne ochronę prawno - autorsko. Zamieszczane są tylko fragmenty, a tu istotne jest, czy miały odpowiednie zapisy o prawach autorskich. Ale, jak znam życie, to zapewne miały. Z tym, że przekazy z wystąpień oficjalnych, moim zdaniem należałoby traktować jako wyłączone z prawa autorskiego (w sensie nagrania, a nie przemówienia) - z Art.5. ustawy z 1962 roku.

Jeśli zaś chodzi o materiały sprzed 1952 to prawa autorskie w ogólności wygasają dla utworów rozpowszechnionych przed 1939 rokiem.

W sumie to trudne zagadnienie, i trzeba by podchodzić o każdego materiału indywidualnie. Przypomnę tylko, że TVP dość skrupulatnie pilnuje swoich archiwów, o co głównie mają pretensje inne staje TV...

To w takim razie gdzie proponujesz zaczać? Dzwonić do TVP ? Nie mam pojęcie jak to zrobić i od czego zacząć.

dokładnie, archiwa TVP i PKF - lub innej instytucji, która ewentualnie przejęła materiały PKF, bo nie wiem, czy PKF jeszcze istnieje...

_chris_ wielkie dzięki za wszystkie info. Myślę, że to może być katorżniczy proces. A jak wto wygada od kwestii finansowej? Ile kosztują takie prawa do wykorzystania? Czy może pozwolą za darmo :D

ktopytaniebladzi napisał:
Czy może pozwolą za darmo :D
he, he, na to bym akurat nie liczył, zwłaszcza przy aplikacjach mobilnych... :D
Co do kosztów, nie mam tu żadnej wiedzy.

Powrót