Wykorzystanie mojego loga w artykule prasowym

• Autor wątku Autor wątku migotka_p
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

migotka_p

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

bardzo proszę o poradę co mam zrobić gdy redaktor naczelny gazety regionalnej oraz jego dziennikarzyna czują się bezkarni w tym co robią. A mianowicie dziennikarz opiniuje i przydziela jakieś łyżki oczywiście tym wybranym restauracjom ponieważ nie wszystkie restauracje i knajpy są wzięte pod lupę:

Po pierwsze dziennikarz opisuje sytuacje, których tak naprawdę sam nie sprawdził tylko wysyła panią, która później mu to relacjonuje.

Po drugie artykuły są zazwyczaj bardzo szydercze, wręcz aroganckie niefachowe
i tendencyjne, wygląda na to , że są pisane na zlecenie. czuje tu nieuczciwa konkurencję i chęć wygryzienia z rynku.

Po trzecie użyto w artykule loga i nazwy mojej restauracji bez mojej zgody.

Po czwarte artykuł spowodował znaczne straty finansowe po jego ukazaniu ponieważ nagle ludzie, którzy mieli rezerwacje, zrezygnowali z tych rezerwacji po przeczytaniu artykułu ( mam dowody na to)
Teraz nie wiem czy nie zbankrutuje przez tegoz pana ponieważ w naszym mieście przez taki artykuł zbankrutował steakhouse ( tez mam na to dowody)

I teraz pytanie, ponieważ bardzo dużo ludzi mnie zna i identyfikuje mnie z moją restauracją czy w ogóle mam szanse z pismakami wygrać bo zarzutów jest wiele naruszyli moje dobra imię pisząc nieprawdę o mojej restauracji i uzycie loga bez zgody, nieuczciwa konkurencja co tez byłabym wstanie udowodnić.
Proszę o szybki odzew sprawa dość pilna

Witaj,

to zależy zawsze od wszystkich szczegółów każdej sytuacji, więc z daleka, na podstawie postu niewiele konkretów można wymyślić. Ale tak na szybko - zapoznaj się z podanymi ustawami w zakresie wskazanych artykułów (zwłaszcza prawo prasowe). Potencjalnie możliwości jest dużo, ale moim zdaniem powinnaś wspomóc się ewentualnie jakimś znajomym prawnikiem.

- USTAWA z dnia 26 stycznia 1984 r. "Prawo prasowe" - zwana dalej upp;
- USTAWA z dnia 16 kwietnia 1993 r. "o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji" - zwana dalej uznk;
- USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" - zwana dalej upaipp;
migotka_p napisał:
...Po pierwsze dziennikarz opisuje sytuacje, których tak naprawdę sam nie sprawdził tylko wysyła panią, która później mu to relacjonuje.
upp: Art.6., Art.12.
Po drugie artykuły są zazwyczaj bardzo szydercze, wręcz aroganckie niefachowe i tendencyjne, wygląda na to , że są pisane na zlecenie. czuje tu nieuczciwa konkurencję i chęć wygryzienia z rynku.
upp Art.31. do 33., Art.37 do 54.; Art.23 kodeksu cywilnego oraz uznk Art.3., Art.14.
Po trzecie użyto w artykule loga i nazwy mojej restauracji bez mojej zgody.
a tu jest kwestia charakteru tego artykułu. Jeśli jest to opis bądź forma recenzji to upaipp dopuszcza w takich przypadkach możliwość wykorzystania chronionych utworów bez konieczności uzyskania zgody właściciela praw autorskich - Art.29. upaipp. - więcej w temacie przyklejonym http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html.
Po czwarte artykuł spowodował znaczne straty finansowe po jego ukazaniu ponieważ nagle ludzie, którzy mieli rezerwacje, zrezygnowali z tych rezerwacji po przeczytaniu artykułu ( mam dowody na to)
Art.212. kodeksu karnego.

Bardzo dziękuję Chris za szybka odpowiedz, mam prawnika jak na razie napisaliśmy pismo do redaktora naczelnego o napisania sprostowania i przeprosin - zresztą zrobiłam projekt tego sprostowania, co najlepsze dowiedziałam się jak naprawde nazywa sie pan ukrwajacy sie za damskim pseudonimem i stwierdzam, ze kolo ma problemy ze swoją tożsamością :)

Pozdrawiam i dziekuje

Powrót