wykorzystanie muzyki do animacji - festiwal

• Autor wątku Autor wątku uke77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

uke77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Cześć,

Jako pracę dyplomową zrobiłam animowany teledysk do utworu pewnego znanego zespołu.

Teraz - chciałabym wysłać film na festiwal animacji, autor muzyki wyraził na to zgodę. W regulaminie konkursu jest jednak zapis iż "Autor (ja) zobowiązany jest do posiadania praw autorskich do muzyki wykorzystanej w filmie."

Czy taka zgoda jaką otrzymałam bezpośrednio od artysty jest równoznaczna z posiadaniem praw do muzyki?
Czy powinnam zgłosić się do wydawcy, żeby to było oficjalnie zgodne z prawem?

Druga rzecz -
Zastanawiam się czy ta zgoda pomiędzy mną a autorem muzyki - z ominięciem wydawcy - jest ok? Czy wydawca może zostać pominięty w takim porozumieniu?
Czy to porozumienie nie jest czasem takim porozumieniem "na boku?"

Dodam, że w konkursie przewidziana nagroda pieniężna. W mojej subiektywnej ocenie wiem, że nic tam nie wygram, ale teoretycznie szansa na zdobycie nagrody jest, więc o tym piszę, bo może to jakoś zmienia postać rzeczy.

Ktoś ma jakieś pomysły co powinnam zrobić?
Dziękuję z góry.

uke77 napisał:
... Czy taka zgoda jaką otrzymałam bezpośrednio od artysty jest równoznaczna z posiadaniem praw do muzyki?...
Nie, nie nabyłaś żadnych praw do muzyki, otrzymałaś zgodę na korzystanie - licencję.
uke77 napisał:
... Czy powinnam zgłosić się do wydawcy, żeby to było oficjalnie zgodne z prawem?...
Jakiego wydawcę masz na myśli?

Tak też mi się wydawało z tymi prawami. Ale czy to znaczy, że wysłać film na festiwal mogą tylko osoby, które oprócz animacji zrobiły sobie też same muzykę?

Wydawca - mam na myśli niezależne wydawnictwo płytowe.
Nie znalazłam na płycie też żadnego znaczka ZAIKSU/ BIEM. Jest tylko nazwa tego wydawnictwa. Kompletnie się na tym nie znam, więc nie wiem czy ta informacja ma znaczenie.

uke77 napisał:
Tak też mi się wydawało z tymi prawami. Ale czy to znaczy, że wysłać film na festiwal mogą tylko osoby, które oprócz animacji zrobiły sobie też same muzykę? ...
Można nabyć autorskie prawa majątkowe.
uke77 napisał:
... Wydawca - mam na myśli niezależne wydawnictwo płytowe. ...
To zależy kto jest posiadaczem wspomnianych wyżej praw czy też licencji wyłącznej, jeśli wyłącznie autor to wydawcy nic do tego.

OK, rozumiem. Dziękuję za odpowiedź

Powrót