Wykorzystanie na blogu materiału reklamowego

• Autor wątku Autor wątku Ewrert
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Ewrert

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

Chciałbym na Blogu wykorzystać zdjęcie promujące akcję jednej ze Stacji fonograficznych- zdjęcie ma być zamieszczone w związku z opublikowanym na Blogu artykułem.

Zdjęcie opatrzone jest nazwą akcji a także logo Stacji fonograficznej.

Mam w związku z tym 2 pytania:

1) czy jeśli zdjęcie pobrane jest z oficjalnej strony Stacji z działu materiałów promocyjnych (do pobrania), to wymagana jest zgoda Stacji na publikację tego zdjęcia na Blogu?

2) czy jeśli zdjęcie to pobrane jest z innego Blogu, a na oficjalnej stronie Stacji zdjęcia tego już nie ma (zostało wycofane) to potrzebna jest zgoda Stacji lub właściciela Bloga?

Mam nadzieję, że opisałem problem w miarę jasno.

Z góry dziękuję za pomoc!

Nie mam pojęcia czym jest stacja fonograficzna, ale jeśli ma jakieś loga w przestrzeni publicznej, to można je sfotografować i umieścić na blogu, wtedy podchodzi pod wolność panoramy z art. 33 pkt 1. ustawy, co jest szersze niż prawo cytatu.

Może się źle wyraziłem- chodziło mi o stację radiową i wykorzystanie na Blgou materiałów reklamowych oferowanych na jej stronie i opatrzonych ich logiem.

Z tego co rozumiem, Pan chce to zdjęcie pobrać z internetu (czyjeś już zrobione), a nie sam zrobić - więc zastosowanie art. 33 nie może mieć tutaj miejsca.

Ależ tak, ja tylko napisałem, co się w takich sytuacjach robi, gdy nie można z różnych powodów wykorzystać loga w inny sposób - stąd np. zdjęcia stacji Orlenu przy artykułach o tym koncernie.

Powrót