D
Dreamzzz
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam serdecznie. Mam zamiar stworzyc portal internetowy o tematyce motoryzacyjnej , będący również bazą ogłoszeń motoryzacyjnych umieszczanych tam bezpłatnie. W związku z tym logiczne jest , że korzystając z wyszukiwarki na tym portalu potencjalny użytkownik miałby możliwość wyboru danej marki i modelu samochodu. I tutaj następuje moje pytanie - czy muszę uzyskać zgodę generalnego importera danej marki samochodów w Polsce na umieszczenie na stronie nazwy marki i modelu ? Zakładam , że na stronie mogłyby pojawiać się ogłoszenia autoryzowanych dealerów nowych samochodów w Polsce , którzy umieszczali by tam zdjęcia pochodzące z materiałów prasowych należących do danej marki i automatycznie logo danej marki. Czy musze w związku z tym uzyskać jeszcze jakieś pozwolenia ? Dodam , że strona i wszelkie umieszczane na niej ogłoszenia w założeniu mają mieć charakter informacyjny i nie stanowić oferty w rozumieniu prawa ( szczegółowe informacje byłyby dostępne pod adresem linka u osób , instytucji zamieszczających te ogłoszenia ) , nie chcę również ponosić odpowiedzialności z treść umieszczanych tam ogłoszeń ( zapis taki oczywiście znajdzie się w regulaminie portalu ). Z góry dziękuje za wszelkie informacje i pozdrawiam.