Wykorzystanie nazw producentów modeli samochodów na stronie internetowej

• Autor wątku Autor wątku Dreamzzz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dreamzzz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie. Mam zamiar stworzyc portal internetowy o tematyce motoryzacyjnej , będący również bazą ogłoszeń motoryzacyjnych umieszczanych tam bezpłatnie. W związku z tym logiczne jest , że korzystając z wyszukiwarki na tym portalu potencjalny użytkownik miałby możliwość wyboru danej marki i modelu samochodu. I tutaj następuje moje pytanie - czy muszę uzyskać zgodę generalnego importera danej marki samochodów w Polsce na umieszczenie na stronie nazwy marki i modelu ? Zakładam , że na stronie mogłyby pojawiać się ogłoszenia autoryzowanych dealerów nowych samochodów w Polsce , którzy umieszczali by tam zdjęcia pochodzące z materiałów prasowych należących do danej marki i automatycznie logo danej marki. Czy musze w związku z tym uzyskać jeszcze jakieś pozwolenia ? Dodam , że strona i wszelkie umieszczane na niej ogłoszenia w założeniu mają mieć charakter informacyjny i nie stanowić oferty w rozumieniu prawa ( szczegółowe informacje byłyby dostępne pod adresem linka u osób , instytucji zamieszczających te ogłoszenia ) , nie chcę również ponosić odpowiedzialności z treść umieszczanych tam ogłoszeń ( zapis taki oczywiście znajdzie się w regulaminie portalu ). Z góry dziękuje za wszelkie informacje i pozdrawiam.

Witam,

sposób wykorzystania (płatny / bezpłatny) generalnie nie ma znaczenia w kontekście własności praw intelektualnych - a więc i lóg czy nazw modeli samochodów. Jeśli loga lub nazwa producenta bądź nazwy modeli są zastrzeżonymi znakami towarowymi lub korzystają z ochrony rozszerzonej (to można sprawdzić w bazach Urzędu Patentowego http://www.uprp.pl/) wtedy zakres wykorzystania tych znaków (lub PODOBNYCH!) określa ustawa prawo własności przemysłowej. Ogólnie można ich używać, bez zgody osoby uprawnionej, w działalności handlowej celach informacyjnych (np. wskazanie na części zamienne do wyrobu...), ale tu trzeba uważać by nie tworzyć mylnego wrażenia na klientach odnośnie właściciela strony oraz aby nie mogłyby być one interpretowane jako reklama pańskiej strony.

Powrót