S
simon90
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 8
Zaczynam tworzyć grę karcianą, coś jak yu-gi-oh, przez przeglądarkę. Co do postaci występujących na kartach, wpadłem na pomysł, aby to były postacie z gier przeszłych lat, typu Mario, Superfrog, The Lost Vikings itp. Czy potrzebuje jakiejś zgody firm posiadających prawa autorskie tych gier, aby umieścić w mojej grze, z której nie będę czerpał żadnych korzyści majątkowych, karty z postaciami z tych gier? Oczywiście mógłbym gdzieś pod każdą z kart umieścić, do jakiej firmy należą prawa autorskie tej postaci.
Czy aby legalnie takie karty wprowadzić do mojej gry, korzystając też z grafik z tych gier (zdjęć postaci), potrzebuje zgody tych firm? Czy jeżeli te karty umieszcze w mojej grze, ale poumieszczam właśnie do jakiej firmy należą prawa autorskie, będzie to legalne?
Przykład takiej karty (na dole umieszczone prawa autorskie):
Czy aby legalnie takie karty wprowadzić do mojej gry, korzystając też z grafik z tych gier (zdjęć postaci), potrzebuje zgody tych firm? Czy jeżeli te karty umieszcze w mojej grze, ale poumieszczam właśnie do jakiej firmy należą prawa autorskie, będzie to legalne?
Przykład takiej karty (na dole umieszczone prawa autorskie):
Ostatnia edycja: