Wykorzystanie nazw/zdjęć postaci z gier lat '90 w grze via www - co wymagane?

• Autor wątku Autor wątku simon90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

simon90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Zaczynam tworzyć grę karcianą, coś jak yu-gi-oh, przez przeglądarkę. Co do postaci występujących na kartach, wpadłem na pomysł, aby to były postacie z gier przeszłych lat, typu Mario, Superfrog, The Lost Vikings itp. Czy potrzebuje jakiejś zgody firm posiadających prawa autorskie tych gier, aby umieścić w mojej grze, z której nie będę czerpał żadnych korzyści majątkowych, karty z postaciami z tych gier? Oczywiście mógłbym gdzieś pod każdą z kart umieścić, do jakiej firmy należą prawa autorskie tej postaci.

Czy aby legalnie takie karty wprowadzić do mojej gry, korzystając też z grafik z tych gier (zdjęć postaci), potrzebuje zgody tych firm? Czy jeżeli te karty umieszcze w mojej grze, ale poumieszczam właśnie do jakiej firmy należą prawa autorskie, będzie to legalne?

Przykład takiej karty (na dole umieszczone prawa autorskie):
k9tkde.jpg

Ostatnia edycja:
Mimo umieszczenia właściciela praw autorskich?
W takim razie musiałbym kontaktować się z każdą firmą, która posiadałaby prawa autorskie danej gry, oraz uzyskać ich zgodę? I jaką formę ma mieć ta zgoda - wystarczy że w odpowiedzi od nich dostanę "We agree...", bez żadnych formalnych umów/papierów?

Tak, musisz miec zgode od kazdej firmy.

Najlepsza by byla forma pisemna (papierowa) ale elektroniczna wystraczy.
"We agree" od biedy wystarczy wraz z Twoim zapytaniem do nich - ale wydrukuj to sobie z naglowkami pelnymi.

Dzięki za informacje ;-)

Powrót