Wykorzystanie obrazu na plakacie

• Autor wątku Autor wątku zwłoka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zwłoka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry,

po przestudiowaniu dostępnych wątków, uprzejmie proszę o odpowiedź, której nie udało mi się odnaleźć.

Czy tworząc plakat reklamujący organizację studencką mogę zgodnie z prawem zamieścić na nim zdjęcie reprodukcji siedemnastowiecznego obrazu pobrane z internetu? Czy będzie to stanowić naruszenie praw autorskich? Czy powinnam umieścić na plakacie nazwę i twórcę obrazu?

Bardzo dziękuję za wszelkie informacje.
Pozdrawiam

Autorskie prawa majątkowe do tego obrazu zapewne już dawno wygasły, lecz zdjęcie jeśli nie jest reprodukcją obrazu jest prawdopodobnie chronionym utworem.

Nie jestem pewna czy dobrze rozumiem, bardzo proszę o rozwinięcie tematu.
Zgodnie z tym co wyczytałam, obraz po odpowiednim czasie od śmierci autora przechodzi do domeny publicznej. Obraz przeszedł do domeny, ale pojawia się pytanie o zdjęcie obrazu.
W związku z tym, jeśli zdjęcie obrazu zostało zamieszczone w wikimedia commons i nie zostało objęte prawami autorskimi, znajduje się na odpowiedniej licencji, to mogę je swobodnie pobrać oraz umieścić na plakacie?

Dziękuję za odpowiedź

zwłoka napisał:
... nie zostało objęte prawami autorskimi, znajduje się na odpowiedniej licencji, ...
Błąd logiczny. Udostępnienie na licencji oznacza ochronę prawnoautorską, korzystanie dozwolone wyłącznie na warunkach licencji.

Faktycznie, moje niedopatrzenie - zostało objęte prawami autorskimi i znajduje się na takiej licencji, która zezwala na jego kopiowanie.

Tj. cytując wiki:

Inieją cztery warunki udostępniania utworów, z czego pierwszy pojawia się we wszystkich licencjach:

Creative Commons Attribution new icon Uznanie Autorstwa (ang. Attribution (BY))
zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o twórcy.
Creative Commons Noncommercial icon Użycie Niekomercyjne (ang. Noncommercial (NC))
zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych tylko w celach niekomercyjnych.
Creative Commons No Derivative Works icon Bez Utworów Zależnych (ang. No Derivative Works (ND))
zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie tylko dokładnych (dosłownych) kopii dzieła, niedozwolone jest jego zmienianie i tworzenie na jego bazie pochodnych.
Creative Commons Share Alike icon Na Tych Samych Warunkach (ang. Share Alike (SA))
zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie pochodnych dzieł, pod warunkiem że będą one opublikowane na takiej samej licencji.

W związku z powyższym umieszczenie zdjęcia na plakacie, jeśli objęte jest ono licencją NC lub ND, przy spełnieniu powyższych warunków będzie w porządku?

zwłoka napisał:
... W związku z powyższym umieszczenie zdjęcia na plakacie, jeśli objęte jest ono licencją NC lub ND, przy spełnieniu powyższych warunków będzie w porządku?
Skoro wypełniasz warunki licencji skąd bierzesz wątpliwości:?:

Z przezorności, po szkodzie nawet i głupiec jest mądrym, a kto pyta ten rządzi. :cool:

Dziękuję Ci za poświęcony czas. :)

Pozdrawiam

Powrót