Wykorzystanie obudowy komp. Patent

• Autor wątku Autor wątku Newton
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Newton

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Chciałbym wykorzystać obudowę komputerową znanej firmy chronioną patentem. Mam zamiar skonstruować urządzenie elektroniczne wpakować do tej obudowy i całość wprowadzić na rynek.
Po zakupie obudów wszystkie logotypy producenta zostałyby ewentualnie usunięte i zastąpione.

Czy takie zastosowanie tych obudów byłoby zgodne z prawem czy potrzebna byłaby jakaś umowa licencyjna?

Z góry serdecznie dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam.

Wyjaśnij dokładniej o co Ci chodzi.??

w przypadku produkcji składania komputerów firmy które to czynią
postępują w ten sposób..
że zamawiają u producentów rożne podzespoły komputerowe w tym obudowy rożnego rodzaju różnych producentów .. i z tego składają swoje zestawy. i je konfigurują jako standard lub pod odpowiedniego klienta..
W takich zestawach przykładowo mamy dyski samsunga karty grafiki ati procedery intela.. etc.

Praktycznie żadna firma produkująca komputery nie produkuje obudów
zamawia je o u producenta z logiem etc..
a obudowy z firmy X.. ( jest ich wiele)
radziłbym się zwrócić do firm które produkują obudowy komputerowe i one bez problemu dostarczą ci obudowy pod twój projekt..

Nie wiem co można opatentować w obudowie komputera. Na pewno możesz je wykorzystywać, składać komputer i wprowadzić taki produkt na rynek bez potrzeby zawierania umowy licencyjnej. Nie można natomiast usuwać elementów identyfikujących producenta obudowy.

Było coś w tym stylu:
http://forumprawne.org/viewtopic.php?p=234458

Moje pytanie - a czy pozostawienie loga producenta obudowy nie może być też traktowane jako wprowadzanie w błąd? W końcu, skoro na obudowie są loga producenta obudowy, to może to wprowadzać w błąd co do tego kto produkuje całość.

Czy nie ma czegoś pośredniego poza usunięciem loga z widocznego miejsca, a w ogóle przypisywaniem sobie autorstwa?

Jeśli producent obudowy umieścił tam to logo to widocznie miał ku temu powód, wiedział przecież, że "środek" będzie kogoś innego, należy to uszanować i loga nie usuwać. Chociaż kiedyś w starszych kompach to zdarzało mi się widzieć przyspawane części do obudowy :P

Mebli do obudowy bym nie porównywał bo mimo wszystko tam więcej jest elementów twórczych (chociaż zdarzają się "wypasione" obudowy) co potwierdził niedawno sąd (syg VIGC21/07)

Z tego co ja się orientuję można u producenta zamówić obudowy beż zadnego loga napisu etc. metryczka producenta moze być np. w środku etc. Im zależy na sprzedaży i na zyskach i dopasowują sie do kaprysów klienta..

Dziękuję za odpowiedzi.

Wydaje mi się, że w obudowie do komputera można opatentować unikalne rozwiązania konstrukcyjne dotyczące chociażby wysoce efektywnej cyrkulacji powietrza (dla niektórych to może być szok ale mowa tu o produktach w cenie ok 1000 zł)

Zaznaczam, że obudowa nie będzie użyta do złożenia komputera tylko zupełnie innego urządzenia.
Załóżmy, że kupuję obudowę SilverStone Lascala taki media center (ok. 800 zł), wkładam do tego mechanikę i powstaje niszczarka do papieru :) - Czy mogę tą niszczarkę sprzedawać bez porozumienia z producentem obudowy?

[cytat:b0lazrqe] Załóżmy, że kupuję obudowę SilverStone Lascala taki media center (ok. 800 zł),[/cytat:b0lazrqe]
W zasadzie to twój problem do czego wykorzystasz obudowy po zakupie są one prawnie twoją własnoscia.. Obudowy do komputerów nie podlegają tym regulacjom prawnym jak oprogramowanie.. mimo że maja zastosowanie do komputerów.. normalny towar rodzaj opakowania.. ktoś jak kupuje opakowani a na towar pakuje to co mu pasuje ( takim opakowaniem jest obudowa.. ) Tu wyskakują inne problemy techniczne czy obudowa komputerowa nada się do innych urządzeń chociażby ba sprawy bezpieczeństwa , sprawy norm elektrycznych, klasy bezpieczeństwa..Tym bardziej ze zamierzasz nowe urządzenie wypuścić na rynek ono musi mieć pewne wymogi techniczne.. o tym warto pamiętać..
Bo się moze okazać ,że z punktu widzenia technicznego obudowa komputera sie do tego nie nadaje..
.

Powrót