Wykorzystanie oryginalnej odzieży w sesji fotograficznej

• Autor wątku Autor wątku cymbał
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cymbał

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Hej,

chciałbym wykonać kalendarz ścienny dla mojej społeczności facebookowej. Planowałem w tym celu wykonać sesję fotograficzną, na której znaleźliby się aktywni użytkownicy grupy. O ile ich zgoda piśmienna nie jest problemem, to martwi i zastanawia mnie inna sprawa - czy złamię prawo, jeśli na tych zdjęciach modele będą mieć na sobie oryginalne koszulki zespołów muzycznych? (zawierające zarówno nazwę zespołów oraz ich loga). Rozumiem z jednej strony, że logo i nazwa są objęte prawem autorskim, ale czy w przypadku, kiedy koszulka zakupiona legalnie jest jedynie elementem kadru i jest założona przez posiadacza, to mimo wszystko mówimy o złamaniu prawa autorskiego?

Prowadzę działalność gospodarczą dot. fotografii i planowałem sprzedawać je w gronie społeczności za niewielką opłatą (legalnie, z podatkiem etc), niemniej jednak nie chciałbym ani złamać prawa, ani narazić się na nieprzyjemności.

Czy ktoś z Was ma może wiedzę jak się sprawy mają w takim przypadku? Ja trochę w swoim toku myślenia poszukałem analogii w kwestii egzekwowania praw autorskich na Youtubie - tam np. materiały z TV są zgodnie z literą prawa ściągane z serwisu, jednak w przypadku, kiedy nagramy ten materiał wyświetlany przez nasz telewizor (np. z ramką TV w kadrze smartfonem), to zdaje się, że nie ma już podstaw do usunięcia filmu. Przynajmniej tak mi się obiło o uszy.

Z góry dzięki za każdą odpowiedź!

Nie złamiesz prawa, możesz robić zdjęcia.

Bardzo dziękuję Ci za odpowiedź. Czy mógłbyś doprecyzować nieco tę wypowiedź, o co mógłbym się tutaj zaczepić, choćby jakiś kierunek, żebym mógł doczytać sam. Cokolwiek będzie super, serio, bo nie wiem jak z tym ruszyć kompletnie

Powrót