Wykorzystanie plakatu/okładki jako elementu otoczenia postaci fikcyjnej

• Autor wątku Autor wątku kotwjaponkach
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kotwjaponkach

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,

projektuję fabułę do gry komputerowej. Główna bohaterka w swoim pokoju posiada osobiste pamiątki, stanowiące elementy opowiadające co nie co o tym, kim ona jest i co lubi: w tym plakat filmu, płyta CD konkretnego zespołu czy książka - wszystko to pochodzi ze świata rzeczywistego (film "Melancholia", płyta Bjork, itd.). Jak wygląda kwestia praw autorskich do takiego plakatu lub okładki? Czy mogę to użyć bez niczyjej zgody? Jeśli nie mogę, to czy dobrze rozumiem, że miejsca, w które muszę się zgłosić, to odpowiednio: producent filmu, wydawca płyty i wydawca książki?

Oczywiście oprócz plakatów/okładek nie będą używane żadne fragmenty filmu, muzyczne i inne, bo na to wiem, że zgoda jest potrzebna :)

Z góry dziękuję za odpowiedź.

kotwjaponkach napisał:
... Główna bohaterka w swoim pokoju posiada osobiste pamiątki, stanowiące elementy opowiadające co nie co o tym, kim ona jest i co lubi: w tym plakat filmu, płyta CD konkretnego zespołu czy książka - wszystko to pochodzi ze świata rzeczywistego (film "Melancholia", płyta Bjork, itd.). ...
Gdyby mielibyśmy do czynienia ze zdjęciem, filmem rzeczywistego pokoju z jego wyposażeniem nie byłoby żadnego problemu, lecz tutaj zapewne chodzi o wyrenderowaną grafikę a zatem z opracowaniem utworów ze wszystkimi z tym związanymi konsekwencjami.

Rozumiem, ma to sens, dziękuję za odpowiedź :)

Powrót