Wykorzystanie projektu

• Autor wątku Autor wątku Tzone
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tzone

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

miałem przeprowadzić analizę finansową firmy. Jednym z elementów umowy było przedstawienie projektu takiej analizy. Nie doszło do podpisania umowy, a firma teraz wykorzystała sobie ten projekt analizy. Moim zdaniem bezprawnie użytkuje sobie moje materiały, naruszając przy tym moje prawa autorskie. Zamierzam wystąpić do firmy z żądaniem zapłaty odszkodowania za bezprawnego wykorzystanie moich materiałów. Jakie są realne szanse na powodzenie, gdyby musiał skierować sprawę do sądu?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam

Tzone napisał:
...miałem przeprowadzić analizę finansową firmy. Jednym z elementów umowy było przedstawienie projektu takiej analizy.
Jak rozumiem, pod hasłem projekt kryją się tak naprawdę dwie rzeczy:
  1. sposób (algorytm, pomysł) przeprowadzenia analizy;
  2. dokument opisujący sposób przeprowadzenia całej operacji.
Ad.1 USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. 'o prawie autorskim i prawach pokrewnych' (zwana dalej upaipp) - Art.1. - stanowi, że ochroną prawnoautorską nie są objęte pomysły, idee, algorytmy,etc. W związku z czym sam pomysł czy też sposób przeprowadzenia analizy nie posiadałby, moim zdaniem, ochrony prawno - autorskiej. A więc sposób przeprowadzenia analizy należałoby raczej potraktować jako swoistego rodzaju "know-how twojej firmy.

Ad.2. natomiast sam dokument opisujący procedury mógłby posiadać ochronę prawno - autorską, o ile jego FORMA spełniała by warunki bycia twórczą i indywidualną - Art.1. upaipp - czyli jest inne od wszystkiego, co już stworzono. Dodatkowo, chronionymi mogłyby być również poszczególne elementy takiego opracowania - przykładowo - sposoby prezentacji zestawień (wygląd tabel...), nawet, jeśliby całość opracowania nie była utworem.

Niestety, nie ma jakichś jednoznacznych wyznaczników, które mogłyby świadczyć bezpośrednio o tym, że coś posiada charakter utworu prawnie - chronionego. Trzeba to ocenić samodzielnie - jedyną zaś instancją mogącą podjąć decyzję w przypadku sporu, czy dane dzieło posiada charakter utworu, jest sąd.

A zdarzały się już przypadki, kiedy sąd uznawał za utwór prawnie - chroniony instrukcję BHP czy regulamin.

Powrót