Wykorzystanie rzeźby

• Autor wątku Autor wątku top13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

top13

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Chciałbym wykorzystać zdjęcie rzeźby z folderu wydrukowanego /papierowego/,konkretnej firmy, rzeźba jest fizycznie wykonana i firma jest jej właścicielem. Chciałbym zrobić zdjęcie z katalogu, zlecić przeróbkę grafikowi i wykorzystać do własnej strony internetowej. Zdjęcie rzeźby będzie wykorzystane w 100 % i będzie miało "doczepione" pewne elementy nie istniejące w oryginalnym zdjęciu
Pytanie:
1. Czy mogę mieć jakiekolwiek problemy z tytułu praw własności?
2. Zapobiegawczo- jak mogę zabezpieczyć się, czy uzyskać zgodę, orzeczenie sądu czy taka publikacja naruszy czyjeś prawa?

Prawo własności nie ma tutaj nic do rzeczy, jedyną kwestia jest czy istnieją jeszcze autorskie prawa majątkowe do tego utworu/rzeźby jak i zdjęcia bo Twoje działanie to opracowanie cudzego utworu, zarówno rzeźby jak i samego zdjęcia.

W jaki sposób sprawdzić czy takie prawa majątkowe istnieją?

Sprawdzić czy autor żyje a jeśli zmarł to w którym roku. Autorskie prawa majątkowe istnieją jeszcze 70 lat po jego śmierci.

Autor żyje, wiem na pewno, to jest współczesna sztuka

Zatem na korzystanie i rozporządzanie swoim opracowaniem niezbędna jest zgoda autora utworu pierwotnego, tutaj autora rzeźby lub autora zdjęcia lub obu na raz w zależności od szczegółów.

Powrót