Wykorzystanie skanu banknotu

• Autor wątku Autor wątku nyhariel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nyhariel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
w opracowaniu historycznym jako jedno ze świadectw historii - obok wizerunków zabytkowych budynków i przedmiotów muzealnych - chcę wykorzystać wizerunki banknotów PRL-u. Jak je traktować? Każdy typ był wypuszczony w setkach milionów egzemplarzy i był w potocznym użyciu, niemniej jednak zawsze ma on jakiegoś projektanta, może też być obostrzenie ze strony NBP. Jak to ugryźć?

NBP uważa, że jest objęte prawem autorskim, ale to nieprawda. Artykuł 4 ustawy o prawie autorskim:

Art. 4.
Nie stanowią przedmiotu prawa autorskiego:
1) akty normatywne lub ich urzędowe projekty,
2) urzędowe dokumenty, materiały, znaki i symbole,

Gdybym był autorem rysunku na banknocie a nie zostałaby sporządzona ze mną skuteczna umowa o przeniesienie praw autorskich, to domagałbym się przekazania mi wszystkich egzemplarzy mojego utworu. Oczywiście utrzymywałbym że nie miałem wiedzy o tym że mój utwór zostanie wykorzystany do sporządzenia "urzędowego dokumentu"
Sprawy niestety w sądzie nie wygrałbym - pytanie quizowe do cywilistów, dlaczego?

Poprzez włączenie do dokumentu/znaku urzędowego prawo autorskie ulega wyczerpaniu.

Hmm, ale stronami są autor i NBP, które utrzymuje że banknot to utwór w rozumieniu prawa autorskiego, nie jest to więc przedmiotem sporu...

Powrót