Wykorzystanie trailera filmu na potrzeby pracy magisterskiej

• Autor wątku Autor wątku marek1984r
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marek1984r

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Jestem w trakcie pisania pracy magisterskiej na temat efektów specjalnych w filmach. Moje pytanie dotyczy kwestii wykorzystania udostępnionych w internecie trailerów filmów z przed kilkunastu lat w celu zmodyfikowania ich fragmentów na potrzeby cześć praktycznej. Dokładniej chodzi mi o to czy jeśli pobiorę taki trailer zmodyfikuję go nieznacznie i dołączę do pracy podając źródło skąd został pobrany będzie to zgodne z prawem? Planuję pobrać trailer czarno-białego filmu i pokolorować go.

Będę wdzięczny za odpowiedź.

marek1984r napisał:
Planuję pobrać trailer czarno-białego filmu i pokolorować go.
he, he, i to ma być nieznaczna modyfikacja... ;) Ale na poważnie - to są to dwa tematy:

#1. zacytowanie w swoim dziele czyjegoś utworu - vide http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html Tu trzeba podjąć decyzję samemu, czy uprawnione jest takie działanie, bo jest to uzależnione oczywiście od całokształtu pracy. Ale raczej tak...

#2. pokolorowanie filmu będzie to opracowanie utworu pierwotnego - a na rozpowszechnianie takiego opracowania potrzebna jest zgoda autora / producenta lub innej uprawnionej osoby. I powstaje pytanie, czy praca będzie stanowić rozpowszechnianie? Wyglądałoby na to, że dopóki jej ktoś nie wydrukuje albo gdzieś nie zamieści to nie. A głowy za to bym nie dał... :D

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Powrót