D
DeusVult
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 6
Dzień dobry,
Pytam tutaj - gdyż naprawdę nie mam pomysłu gdzie szukać odpowiedzi.
W skrócie:
Jak z punktu widzenia prawa wygląda działalność stron typu: ceneo.pl?
Moje wątpliwości:
- Strona tego typy wykorzystuje informacje zawarte na innych - czy to w porządku? Przyjmuję, że podano źródło.
- Strona tego typu prezentuje dane z innych stron. Co za tym idzie obciąża infrastrukturę innych stron, jednocześnie nie wyświetlając reklam z tych stron.
Nie wyobrażam sobie, by takie działania mogły być zabronione - wszak te strony te dane prezentują i pobrać je może każdy, tak człowiek jak i inna strona. Tak samo prezentowanie tych informacji z podaniem źródła to jak linkowanie do nich. Ale twórcy tych serwisów mogą mieć pewną "stratę".
Czy taka działalność jest zgodna z prawem? Czy moje wątpliwości są uzasadnione?
Pytam tutaj - gdyż naprawdę nie mam pomysłu gdzie szukać odpowiedzi.
W skrócie:
Jak z punktu widzenia prawa wygląda działalność stron typu: ceneo.pl?
Moje wątpliwości:
- Strona tego typy wykorzystuje informacje zawarte na innych - czy to w porządku? Przyjmuję, że podano źródło.
- Strona tego typu prezentuje dane z innych stron. Co za tym idzie obciąża infrastrukturę innych stron, jednocześnie nie wyświetlając reklam z tych stron.
Nie wyobrażam sobie, by takie działania mogły być zabronione - wszak te strony te dane prezentują i pobrać je może każdy, tak człowiek jak i inna strona. Tak samo prezentowanie tych informacji z podaniem źródła to jak linkowanie do nich. Ale twórcy tych serwisów mogą mieć pewną "stratę".
Czy taka działalność jest zgodna z prawem? Czy moje wątpliwości są uzasadnione?