Wykorzystanie treści z kanałów RSS na swojej stronie.

• Autor wątku Autor wątku roghatt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

roghatt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam
Jak wygląda kwestia wykorzystania tekstów umieszczonych w kanałach RSS.
Dla przykładu INTERIA.PL - RSS na swojej stronie wykorzystuje kanały faktów ze świata, polski. Wysłane zostało zapytanie do Interii i dostałem odpowiedź, że można wykorzystywać treści te co są w RSS ale z podaniem źródła, więc tak też zrobiłem.
Ale teraz mam problem z innym źródłem a dokładnie z Spis kanałów - Program TV IDG.pl. Na swojej stronie umieściłem program TV pobrany z tych kanałów. Wysyłane zostały zapytania do IDG, dostałem odpowiedź, że oni sami pobierają te dane ze źródeł zewnętrznych i nie mają prawa do redystrybucji. No ale dane są udostępniane w RSS więc oficjalnie można je wykorzystać na swojej stronie oczywiście z podaniem źródła czyli w tym przypadku IDG.
Zaznaczę tutaj, że strona jest komercyjna.

Drogi użytkowniku, choć moja wiedza na temat prawa autorskiego jest zerowa to jestem w stanie udzielić ci odpowiedzi na twoje pytanie.

Udostępnienie kanału rss nie jest równoznaczne z możliwością publikacji jego treści na swojej stronie internetowej - nawet po podaniu źródła do orginału artykułu.

Serwisy udostępniają kanały rss po to aby można było dokonać subskrycji na swoim komputerze, odczytywać wiadomości bez konieczności wchodzenia na strone www natomiast nie zawsze po to aby publikować je na swojej stronie.

Odnośnie samego programu telewizyjnego to serwis IDG zabronił ci kopiowania info od nich ze strony. Wiem, że taka usługa kosztuje sporo pieniędzy na miesiąc więc nie dziwie się, że tego zabronili. Oni nie pobierają tych informacji od kogoś tylko je kupują bezpośrednio od dostawcy.

W twoim przypadku nie masz pozwolenia na wykorzystywanie tych informacji. Możesz spodziewać się procesu wytoczonego przez firmę IDG lub przez dostawcę programu TV. Osobiście odradzam ci tego typu kopiowanie bo możesz narazić się na konflikt z prawem

Z tego co wiem to wyłącznie Telewizja Polska zezwala na kopiowanie informacji o programach za darmo. Inne stacje na to się nie zgadzają. Jednak polecam pierw ich o to spytać gdyż nie jestem pewien w 100 %.

Pozdrawiam

Witam,

i jak dla mnie, wszystko się zgadza.

Zachęcamy do szerokiego wykorzystania naszych wątków. Używanie wątków nie jest objęte żadnymi restrykcjami, a jedynym ograniczeniem jest bezwzględny zakaz publikowania pełnej treści informacji pochodzących z naszych mediów.

To ze strony idg.pl. Czyli, w ogólności, może Pan używać informacji uzyskanej z zestawienia wątków (tytuł wątku plus krótki opis artykułu). Natomiast po przejściu do samego artykułu, obowiązują już postanowienia ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Z całości artykułu bądź jego fragmentu może Pan skorzystać bez konieczności uzyskiwania zgody autora / właściciela majątkowych praw jedynie w przypadku cytatu - vide temat przyklejony http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html

W każdym innym przypadku na wykorzystanie utworu (artykuł, zdjęcie, grafika, baza danych, etc) powinno się mieć zgodę.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedzi.
Obecnie odnośnie programu TV używam całej treści kanału RSS.
Po kliknięciu w tytuł programu użytkownik jest przekierowywany na stronę IDG.PL gdzie znajduje się pełny opis danego programu. W stopce również widnieje źródło kanałów TV czyli strona IDG.PL.

Odnośnie cytatu
Zachęcamy do szerokiego wykorzystania naszych wątków. Używanie wątków nie jest objęte żadnymi restrykcjami, a jedynym ograniczeniem jest bezwzględny zakaz publikowania pełnej treści informacji pochodzących z naszych mediów.

Nie wiem czy tutaj kanał RSS może być traktowany jako pełna treść czy jako wątek. W RSS jest spis programów a po kliknięciu w konkretny tytuł programu użytkownik jest przekierowany na stronę IDG gdzie znajduje się pełny jego opis danego programu. W ten sam sposób wszystko działa na mojej stronie. Jest spis programów a po kliknięciu w jego tytul przechodzimy na stronę IDG.PL z pełnym opisem danego programu.
Ciężko jest uzyskać odpowiedź od IDG bo odpisują na e-maile bardzo rzadko.

Dla świętego spokoju bym im to zaprezentował tak jak przedstawiasz to u siebie, czy wyrażają zgodę. Zapisał maila i używał do woli :)

Proszę przejrzeć ten link http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html i zobaczyć, czy których z wymienionych tam punktów odpowiada Pana sytuacji. Na ile ja mogę się zorientować z postów, to żaden. A generalnie na użycie czyjegoś utworu należy uzyskać pozwolenie.

IDG wyraźnie Panu zastrzega, że może Pan używać wyłącznie tematów wątków oaz opisów przy nich się znajdujących, a w żadnym wypadku pełnych artykułów.

IDG płaci za ten program telewizyjny wyspecjalizowanej w tym firmie, i moim zdaniem nie ma żadnego uzasadnienia w tym, że pobiera Pan ten program za darmo.

I jeszcze raz powtórzę - jeśli nie wątek z opisem lub cytat - to na WSZYSTKO inne trzeba mieć pozwolenie.

Ostatnia edycja:
Powrót