wykorzystanie wizerunku bez zgody osoby w programie tv

• Autor wątku Autor wątku Katarzyna M
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Katarzyna M

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Przed chwilą dowiedziałam sie, że zupełnie nie świadomie "wystąpiłam" w programie telewizyjny. :mad:Zostałam zaczepiona przez kogos na ulicy. Nie miałam pojecia, że wszysko jest nagrywane ( zamieniałm nawet pare zdań z tym panem). Oczywiście nikt mnie nie poinformował, nie zapytał o zgodę. Mój "debiut telewizyjny " trwał tylko chwilę ale chyba mam prawo decydować o ty czy chcę wystąpić w programie czy nie. Jakiś czas temu zobaczyłam swoje zdięcie w gazecie, nic z tym nie zrobiłam, bo było mało wyraźne i pewnie nie wygrałabym z gazetą. Chyba poprostu mam pecha ale nie życze sobie żeby ktoś bez mojej zgody wykorzystywał mój wizerunek. Co moge zrobić w takiej sytuacji? Proszę o pomoc.

Witaj,

zaznajom się z Art.81. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. 'o prawie autorskim i prawach pokrewnych'. Przepis ten określa konieczność posiadania zgody na wykorzystanie czyjegoś wizerunku (np. w programie TV), o ile nie zachodzi któryś z przypadków wyliczonych w tym przepisie, kiedy zgody takiej mieć nie trzeba.

Jeśli więc pokazano Twoją twarz na zbliżeniu (nie byłaś szczegółem kompozycji bądź tła, oraz nie byłaś w momencie nagrywania osobą publicznie znaną pełniącą swoje obowiązki), to wygląda, że zgoda Twoja powinna być. W takim przypadku zaznajom się z Art.83. i 78. wspomnianej ustawy, która mówi o zakresie odpowiedzialności osoby, która bezprawnie rozpowszechnia czyjś wizerunek. Popatrz też w archiwum, było już wiele podobnych tematów - użyj opcji 'Szukaj'.

Dziekuje za odpowiedź

Powrót