Wykorzystanie wizerunku bohatera filmowego w logo działalności gospodarczej

• Autor wątku Autor wątku sense.transport
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sense.transport

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Szanowni Państwo,

Czy wykorzystanie wizerunku bohatera filmowego (dokładnie taka sama jego postać, jaka stworzył pomysłodawca i producent filmu; bez modyfikacji z mojej strony) w logo restauracji bądź kawiarni wespół z nazwa ów lokalu jest zgodne z prawem - bez licencji, bez pozwolenia? Czy mogę stworzyć logo własnej kawiarni z wykorzystaniem, np. postaci (portretu) Batmana? I czy mogę wykorzystać jego zdjęcie jako ozdobę wewnątrz tegoż lokalu?

Czy wieszanie plakatów filmowych (dostępnych w każdej większej księgarni) na ścianach restauracji, pizzerii bez pozwolenia jest zgodne z prawem? Czy jednak należy wychodzić z założenia, że każdy plakat przyozdabiający wnętrze restauracji został uprzednio uzgodniony z jego właścicielem?

Będę wdzięczny za pomoc w mojej sprawie,

Pozdrawiam

Witam,

ograniczeniem mogą być prawa ochronne:

#1. majątkowe prawa autorskie do grafiki przedstawiającej daną postać. Na wykorzystanie takiej grafiki w takim celu potrzebna jest zgoda właściciela praw autorskich do niej - Art.17. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z roku 1994.

#2. związane z ochroną wizerunku jako zarejestrowanego znaku towarowego (postaci, lub np. tytułu filmu z którego postać pochodzi). W takim przypadku jedyną legalną możliwością wykorzystania postaci jest uzyskanie zgody osoby posiadającej prawa ochronne. Proszę pamiętać, że w takim przypadku ochronie podlega wizerunek konkretnej postaci (znaku graficznego), jak również znaków podobnych...

Witam,

Kontynuujac temat zapoczatkowany przez sensetransport, czy mozna, np.: naszkicowac rysunek, namalowac obraz lub inna technika graficzna wykonac (wzorujac sie na plakacie filmowym) portet Marlona Brando - jako Ojca chrzestnego albo (jeszcze bardziej enigmatyczne) chewbacci - futrzanego bohatera Gwizdnych wojen? A nastepnie stworzona prace wykorzystac w logo firmy?

Pozdrawiam,

D.

@ Detrox: Art.81. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 mówi wyłącza konieczność posiadania zezwolenia na rozpowszechnianie wizerunku osób powszechnie znanych, w przypadku pełnienia przez nich funkcji oficjalnych czy zawodowych. Ale to odnosi się do obywateli polskich.

A więc po pierwsze - mamy pytanie, czy rysunek może być równoznaczny z wizerunkiem. Moim zdaniem nie musi, ale może nim być, jeśli jednoznacznie identyfikuje daną osobę.

Po drugie, czy sam rysunek może wiązać się z pełnieniem oficjalnych czy zawodowych obowiązków? A to już w ogólności mogłoby zależeć od samego rysunku (sposobu przedstawienia postaci)...

I po trzecie, w przypadku Brando jest kwestia ochrony prywatności osób powszechnie znanych w kraju, którego obywatelstwo miał on (USA?), a następnie interakcji z naszym wymiarem sprawiedliwości.

Czyli w sumie brak konkretnej odpowiedzi, bo brak konkretów... wszystko będzie zależeć więc od konkretnej sytuacji ;)

Powrót