Wykorzystanie wizerunku osoby bez jej zgody

• Autor wątku Autor wątku annapol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

annapol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
moje zdjęcia prywatne, które są umieszczone na jednym z portali społecznościowych zostały skopiowane i umieszczone na stronie internetowej jednego z klubów nocnych. Są to normalne zdjęcia na których jestem kompletnie ubarana. Ewidentnie widoczny jest fotomontaż.
Oczywiście zdjęcia te zostały umieszczone bez mojej zgody.
Co powinnam zrobić w tej kwestii?
Zapewne zażądać usunięcia tych zdjęć, ale czy moge również walczyć o zadośćuczynienie w formie finansowej?

Pozdrawiam
Ania

rozumiem, że to zdjęcia na portalu klubu są fotomontażem? I jest Pani na nich rozebrana?

Widać że zdjęcia są wklejane jakby z innej bajki, a jestem na nich ubrana.

w tym przypadku istotne są tzw. osobiste i majątkowe prawa autorskie, albowiem ewentualne roszczenia może zgłosić tylko osoba je posiadająca. To trzeba ustalić. Kto robił zdjęcia?

Zdjęcia są z mojej prywatnej galeri

Witam,

no to jeśli jest pani autorką i właścicielką zdjęć (a zatem posiada Pani osobiste i majątkowe prawa autorskie) może pani występować z tytułu rozpowszechniania Pani wizerunku oraz wykorzystania / przeróbki zdjęć bez Pani zgody.

Do administratora portalu na którym jest aukcja z Pani zdjęciami może Pani wystąpić na początek jedynie o zablokowanie udostępniana tych zdjęć powołując się na Art. 14 ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną. Trzeba dokładnie opisać zajście i wiarygodnie wskazać, że jest Pani autorką zdjęć, ma majątkowe prawa do tych zdjęć i nie udzielała Pani żadnego pozwolenia (licencji) na modyfikacje / użycie fotografii oraz, że rozpowszechniono Pani wizerunek bez Pani zgody (Art. 81 ustawy o prawach autorskich).

Natomiast podstawą do wystąpienia o zaniechanie wykorzystywania Pani zdjęć (jeśli stanowią utwór w rozumieniu ustawy o prawach autorskich) oraz o ewentualne rekompensaty / zadośćuczynienia jest ustawa o prawach autorskich i prawach pokrewnych - w zależności od konkretnej sytuacji - Art. 78, 79, 115, 116. Ze swoimi roszczeniami wystąpić może Pani do osoby, która umieściła zdjęcia (czyli właściciela komisu), oraz jeśli administrator portalu po otrzymaniu Pani informacji nie zablokował dostępu do zdjęć, również przeciw portalowi.

Proszę dokładnie poczytać ustawę i przeanalizowanie Pani sytuacji.

Dziękuję za pomoc,udałam się z tą sprawą do prawnika.

Powrót