wykorzystanie wizerunku postaci fikcyjnej

• Autor wątku Autor wątku umss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

umss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

proszę o informację czy i w jakim zakresie mogę wykorzystać wizerunek/nazwę postaci fikcyjnej. W tym przypadku powiedzmy KUBUSIA PUCHATKA. Wizerunek postaci ma być motywem przewodnim wystroju punktu usługowego i nie będzie wykorzystywany w celach handlowych. Będzie stanowił tylko i wyłącznie element dekoracyjny. Co do nazwy - planowana "CHATKA KUBUSIA PUCHATKA"

Z góry dzięki za pomoc

Witam,

akurat źle trafiłeś - wizerunek Kubusia Puchatka jest zastrzeżonym znakiem towarowym. Musisz sprawdzić w bazach znaków zastrzeżonych (np. słowo 'Pooh') znajdujących się na stronach Urzędu Patentowego http://www.uprp.pl zakres zastrzeżeń - czy obejmuje to również Twoją działalność...

Wstępnie, na podstawie jeszcze niepełnych informacji: prawa autorskie do tytułu "Kubuś Puchatek" i "Chatka Puchatka" mogły wygasnąć w 2008 roku (trwają one 70 lat, a tłumaczenie dokonane przez panią Irenę Tuwim zostało pierwszy raz opublikowane w 1938 roku). Z tej strony - użycia samych słownych wyrażeń będących oryginalną twórczością Ireny Tuwim - mogłaby Pani/Pan mieć taką wolność.

The Walt Disney Company ma zarejestrowane znaki towarowe z wizerunkiem i imieniem Kubusia Puchatka (ang. Winnie-the-Pooh) w wielu krajach. Nie wiem, czy w Polsce. Nie wiem, czy jeśli tak, to czy rejestracja ta obejmuje też polską nazwę i wizerunek. Jeśli obejmuje, trzeba sprawdzić czy rejestracja dotyczy też zastrzeżenia używania co do takich usług, jakie oferować chce Pani.

Jeśli chodzi o wizerunek (dzieło graficzne), to jeśli jego autorem jest polski twórca i stworzył go też w 1938 roku, prawa do niego też musiały wygasnąć w 2008 roku. Nie wiem, ile było tych wizerunków i kiedy były tworzone. Nie wiem, który z tych wizerunków chce Pani użyć.

Ale jeśli Walt Disney Company ma w Polsce zarejestrowany ten wizerunek jako znak towarowy - trzeba sprawdzić odnośnie jakich towarów i usług.

To są moje wstępne uwagi. Mam nadzieję, że na forum zajrzą prawnicy, którzy lepiej orientują się w zagadnieniach prawa autorskiego i własności intelektualnej odnośnie tego konkretnego przypadku.

@ zygmunt_junior: w świetle obecnej USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" (podkreślenie moje):
Przepis prawny:
Art. 36.
Z zastrzeżeniem wyjątków przewidzianych w ustawie, autorskie prawa majątkowe gasną z upływem lat siedemdziesięciu:
1) od śmierci twórcy, a do utworów współautorskich – od śmierci współtwórcy, który przeżył pozostałych;
2) w odniesieniu do utworu, którego twórca nie jest znany – od daty pierwszego rozpowszechnienia, chyba że pseudonim nie pozostawia wątpliwości co do tożsamości autora lub jeżeli autor ujawnił swoją tożsamość;
3) w odniesieniu do utworu, do którego autorskie prawa majątkowe przysługują z mocy ustawy innej osobie niż twórca – od daty rozpowszechnienia utworu, a gdy utwór nie został rozpowszechniony – od daty jego ustalenia;
4) w odniesieniu do utworu audiowizualnego – od śmierci najpóźniej zmarłej z wymienionych osób: głównego reżysera, autora scenariusza, autora dialogów, kompozytora muzyki skomponowanej do utworu audiowizualnego.
:)

Prawda, przepraszam za błąd i niedoczytanie, tylko poleganie na pamięci.

Stąd wniosek, że trzeba - w zakresie, mającego cechy oryginalności, polskiego tłumaczenia - mieć na uwadze datę śmierci pani Ireny Tuwim.

Podobnie, jeśli chodzi o datę śmierci twórcy wizerunku Kubusia.

Ostatnia edycja:
Powrót