Wykorzystanie wizerunku w filmie promującym firmę

• Autor wątku Autor wątku Nurchlacz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nurchlacz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Mam takie pytanko.
Pracowałem w firmie która w trakcie godzin mojej pracy nagrała film promocyjny z wykorzystaniem m.in. mojego wizerunku.
Nikt się nie pytał czy się zgadzamy, nikt nie dawał nam nic do podpisania. Film umieszczony jest na stronie www firmy a także rozprowadzany jest na nośnikach CD w celach promocyjnych. Czy doszło w takim przypadku do naruszenia praw autorskich czy jakiegokolwiek innego wykroczenia? Czy, jeśli tak, z tego tyt€łu należy się zadośćuczynienie lub przeprosiny?
Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam serdecznie

Doszło do naruszenia prawa.Art.23 KC - ochrona wizerunku
Przepis prawny:

Art. 23. Dobra osobiste człowieka, jak w szczególności zdrowie, wolność, cześć, swoboda sumienia, nazwisko lub pseudonim, wizerunek, tajemnica korespondencji, nietykalność mieszkania, twórczość naukowa, artystyczna, wynalazcza i racjonalizatorska, pozostają pod ochroną prawa cywilnego niezależnie od ochrony przewidzianej w innych przepisach.
i art 81 Prawa Autorskiego
Przepis prawny:
Art. 81. 1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych,
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.

Cytat:
Czy doszło w takim przypadku do naruszenia praw autorskich czy jakiegokolwiek innego wykroczenia?

Dodam tylko, że nie jest to wykroczenie. A całe naruszenie trzeba ująć w świetle prawa cywilnego, a nie karnego.

Proszę też przeszukać tematy podobne na forum, bo było o naruszenie wizerunku setki razy.

Powrót