Wykorzystanie wizerunku (własny malunek) w sklepie.

• Autor wątku Autor wątku ozymand4s
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ozymand4s

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!

Od pewnego czasu zastanawiam się i poszukuję informacji na temat możliwości wykorzystania wizerunku postaci filmowych/komiksowych/popkultury do stworzenia ich obrazu (ja będę autorem wykonującym obraz) na szybie - witrynie sklepowej. Obrazy będą wykorzystane tylko na okres świąteczny.

Głównie chodzi o dwie postacie:
DEADPOOL - znany z filmu i komiksów
oraz Kevin Maccallister (Kevin sam w domu, ang. Home Alone).

Zapoznałem się również z wyszukiwarką znaków towarowych i klasyfikacją nicejską wobec tych dwóch postaci.
Czy ktoś z was może powiedzieć jak to w praktyce wygląda? Czy malując te postacie i wykorzystując własny pomysl na ich przedstawienie podlega to pod
jakiekolwiek wykroczenie, przestępstwo jeśli w grę wchodzi wykorzystanie ich wizerunku na witrynie sklepu?

Proszę o pomoc i odpowiedź w tej sprawie.

Pozdrawiam!
Arek

ozymand4s napisał:
... możliwości wykorzystania wizerunku postaci filmowych/komiksowych/popkultury do stworzenia ich obrazu (ja będę autorem wykonującym obraz) na szybie - witrynie sklepowej. ...
Musisz uzyskać odpowiednią zgodę uprawnionych z tytuły posiadania praw autorskich majątkowych.
ozymand4s napisał:
... podlega to pod
jakiekolwiek wykroczenie, przestępstwo jeśli w grę wchodzi wykorzystanie ich wizerunku na witrynie sklepu? ...
Tak, Art. 115., Art. 116. Prawa autorskiego jak również odpowiedzialność cywilna - Art. 78., Art. 79. Prawa autorskiego.

Rozumiem ale jak w takim wypadku prawo odnosi się do tych postaci jako znaków towarowych, które nie obejmują klasy 35 (Reklama; zarządzanie w działalności gospodarczej; administrowanie działalności gospodarczej; prace biurowe.) klasyfikacji nicejskiej?

ozymand4s napisał:
Rozumiem ale jak w takim wypadku prawo odnosi się do tych postaci jako znaków towarowych, ...
Czytaj posty uważnie i ze zrozumieniem :!: Nie odwoływałem się do Prawa własności przemysłowej lecz do Prawa autorskiego, to dwie różne regulacje.

Powrót