Wykorzystanie wizerunku

• Autor wątku Autor wątku wubiak86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wubiak86

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam Serdecznie,

Pracuję w banku. W 2012 roku brałem udział w produkcji filmowej na potrzeby wewnętrznego konkursu. Wyraziłem zgodę na użycie wizerunku do celów konkursowych. Ostatnio dowiedziałem się, że bank udostępnił film na zewnątrz. Można go znależć na serwisach z materiałami video. Czy w takim przypadku mogę wycofać zgodę na wykorzystanie wizerunku? Jak powinno takie pismo wyglądać? Co jeżeli bank nie będzie chciał wycofać mojego wizerunku z zewnętrznych serwerów video?

Pozdrawiam.

wubiak86 napisał:
... Wyraziłem zgodę na użycie wizerunku do celów konkursowych. ...
O ile faktycznie niezbędna była taka zgody, sam fakt wyrażenia zgody nie przesądza o niezbędności jej uzyskania.
wubiak86 napisał:
... Czy w takim przypadku mogę wycofać zgodę na wykorzystanie wizerunku? Jak powinno takie pismo wyglądać? ...
Jak każde inne wypowiedzenie, nie mniej musisz mieć na uwadze fakt, że jeśli będzie się to wiązało z dodatkowymi kosztami po stronie korzystającego, może on wystąpić wobec Ciebie z roszczeniami o zwrot tych kosztów.

Właśnie z tego co czytałem to jeżeli wyraziłem zgodę na wykorzystanie tylko do celów konkursowych a bank wykorzystał w inny sposób mój wizerunek to wypowiedzenie zgody nie może wiązać się z kosztami ponieważ bank złamał to na co wyrażałem zgodę

Sprawdź dokładnie czego dotyczyła zgoda i czy na pewno była niezbędna.

Powrót