Wykorzystanie wpisów z blogu w książce

• Autor wątku Autor wątku folk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

folk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Prowadzę własny blog już od dosyć długiego czasu. Znalazło się kilku chętnych użytkowników i postanowiłem przełożyć go na papier. Tzn. wydrukować książkę, która będzie zawierać nie tylko moje, autorskie wpisy, ale także komentarze oraz listy (historie wysłane do mnie przez czytelników). Czy muszę każdego osobno prosić o zgodę na wykorzystanie jego listu? Czy w ogóle mogę coś takiego zrobić i nie mieć z tego tytułu problemów prawnych? Coś mi grozi ze strony jakiejś instytucji? Nie ukrywam, że nie mam ochoty charytatywnie płacić za cały proces wydania, a później oddać książkę za darmo, bo nie mogę odzyskać kosztów własnych ze względów prawnych.

folk napisał:
... Czy muszę każdego osobno prosić o zgodę na wykorzystanie jego listu? ...
I tak i nie. Przyjmuje się, że korespondencją dysponuje adresat lecz sprawa się komplikuje gdy treść listu ma znamiona utworu zatem na korzystanie i rozporządzanie niezbędna jest zgoda autora.
folk napisał:
... Coś mi grozi ze strony jakiejś instytucji? ...
A jakie instytucje masz na myśli?

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź.
Czyli dla bezpieczeństwa muszę prosić każdego osobno. A mogę na przyszłość zabezpieczyć się np. prosząc o umieszczenie na początku wiadomości czegoś w stylu "Zgadzam się na wykorzystanie treści mojej wiadomości w celach komercyjnych"? Zakładam, że sprzedaż nawet bez zysku, w celu odzyskania pieniędzy za proces wydania to cel komercyjny. Nie chciałbym każdorazowo prosić o zgodę. Prawa autorskie i majątkowe nie są mi potrzebne w takim przypadku, wystarczy zgoda autora?

Co do instytucji... Z tego co wyczytałem po założeniu tematu to nie ma żadnej instytucji zajmującej się konkretnie tym. Kwestia tego, czy autor będzie domagał się roszczeń z tytułu praw autorskich do swojego utworu.

folk napisał:
... "Zgadzam się na wykorzystanie treści mojej wiadomości w celach komercyjnych"?...
Jak w licencji, w jakim celu i na jakich zasadach.
folk napisał:
... Prawa autorskie i majątkowe...
Jeśli już to prawa autorskie majątkowe, praw autorskich osobistych nie ma możliwości uzyskać.
folk napisał:
... Kwestia tego, czy autor będzie domagał się roszczeń z tytułu praw autorskich do swojego utworu.
Dlatego w Twoim interesie jest mieć odpowiednio udokumentowane swoje prawo do korzystania z cudzego utworu. W treści licencji powinna być jasno określona sprawa odpłatności.

Ostatnia edycja:
Przepraszam najmocniej za jakieś pomyłki/przekręcenia zwrotów, nie orientuję się za bardzo w prawie, stąd też proszę tutaj o pomoc.
Podsumowując. Najlepiej będzie opracować tekst udzielenia licencji z szczegółowym określeniem celu i zasad, którą dany użytkownik zaakceptuje (udzieli) lub nie, w zależności od własnej woli. Jeśli mi jej udzieli, mogę wstawić historię użytkownika do książki i sprzedać ją bez problemu? I czy taka umowa licencyjna wymaga zachowania formy pisemnej? Wydaje mi się, że nie, inaczej np. instalując każdy program na komputerze musielibyśmy podpisywać sterty papieru, ale wolę zapytać.

folk napisał:
... I czy taka umowa licencyjna wymaga zachowania formy pisemnej? ...
Licencja niewyłączna nie wymaga formy pisemnej.

Świetnie. Dziękuję bardzo. Forum nie zawiodło, a raczej LeszsekS nie zawiódł. :)
Jeszcze raz dziękuję za szybką pomoc. Problem rozwiązany.

Powrót