Wykorzystanie zdęcia w gazecie

• Autor wątku Autor wątku Marek M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marek M.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie! Chciałbym prosić o poradę i w rezultacie podpowiedź w pewnej kwestii. Amatorsko zajmuję się fotografowaniem , napisałem do pewnej gazety artykuł do których zamieściłem kilka fotografii , gazeta ta wydrukowała przedmiotowy artykuł z jednym zdjęciem, pozostałe w zasadzie były do wyboru bo oczywiście nie było miejsca na stronie. Zdjęcia z tekstem zostały przekazane dla pracownika tej gazety nieodpłatnie w formie elektronicznej. Artykuł się ukazał i wszystko było cacy. Po jakimś czasie w tej samej gazecie inny pracownik tej gazety publikuje swój artykuł a na czołówce znajduje się jedno z moich zdjęć , które nie zostało wykorzystane w moim artykule. Oczywiście bez mojej wiedzy. W związku z powyższym zdaje się że została złamana Ustawa o prawie autorskim ?

Marek M. napisał:
W związku z powyższym zdaje się że została złamana Ustawa o prawie autorskim ?
być może. Ale wszystko zależy od treści pozwolenia na wykorzystanie zdjęć, które przesłałeś ze swoim artykułem.

Bez wątpienia, twoją intencją było udzielenie wyraźnej zgody wyłącznie na zamieszczenie owych zdjęć w twoim artykule, ale czy będziesz to w stanie udowodnić? Czy zostało to gdzieś wyraźnie zapisane lub powiedziane w obecności świadków? Jeśli tak, to zamieszczenie ich w innym artykule byłoby naruszeniem twoich praw autorskich i można by zapewne ścigać osobę (redaktora), który te zdjęcia wykorzystał.

W przypadku, jeśli zaś nie było takiego wyraźnego wskazania sposobu wykorzystania zdjęć, może się zacząć odwieczna dyskusja, kto jak co zrozumiał...

Przejrzyj się też regulaminowi gazety w zakresie przejmowania nadsyłanych materiałów przez gazetę.

Dziekuję za odpowiedź! Przeczuwałem że marne szanse bez świadków:(

Powrót