Wykorzystanie zdjęć a prawo autorskie?

• Autor wątku Autor wątku Joana18
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Joana18

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Od niedawna zajmuję się fotografią i filmowaniem. Jako forma reklamy wykorzystuję FB gdzie zamieszczam zdjęcia z różnych moich realizacji oczywiście podpisane. Jednakże coraz częściej moje zdjęcia zaczynają pojawiać się bez mojej zgody na różnych lokalnych portalach. Najczęściej są podpisane ale nie zmienia to faktu, że nikt mnie o zgodę na wykorzystanie moich zdjęć do swoich artykułów nie pytał. Czy w związku z tym naruszają moje prawo autorskie? prawo cytatu wykorzystując np tylko jedną fotografię? Czy mogą ściągać moje zdjęcia z mojego profilu bez mojej zgody i publikować je, a nie korzystać z funkcji udostępnij? Nigdy nie miałam nic wspólnego z prawem w związku z czym stanowi ono dla mnie pewną zawiłość dlatego proszę o poradę.

Joana18 napisał:
... Czy mogą ściągać moje zdjęcia z mojego profilu bez mojej zgody i publikować je, a nie korzystać z funkcji udostępnij? ...
Odpowiedzi szukaj w regulaminie owego portalu.

"Zgodnie z Oświadczeniem dotyczącym praw i obowiązków na Facebooku nie zezwala się użytkownikom na publikowanie na Facebooku treści chronionych prawami autorskimi, chyba że użytkownicy są właścicielami tych praw lub zostali upoważnieni do opublikowania tych materiałów przez właściciela praw. Jeśli ktoś opublikował Twoje oryginalne dzieło (np. zdjęcie lub wiersz Twojego autorstwa) bez Twojego pozwolenia, możesz zasięgnąć opinii prawnika."
To cytat z FB. A mnie właśnie chodzi o to ostatnie zdanie z niego, że mogę zasięgnąć opinie prawnika. :(. Mogą ściągać i wykorzystywać bez mojej zgody zdjęcia i filmy czy nie.

To znalazłam to :" Gdy użytkownik publikuje treści lub informacje, korzystając z ustawienia Publiczne, zezwala wszystkim, w tym osobom niebędącym użytkownikami Facebooka, na uzyskiwanie dostępu do tych informacji i wykorzystywanie ich, a także na wiązanie tych informacji z użytkownikiem (tj. jego imieniem i nazwiskiem oraz zdjęciem profilowym)."

Joana18 napisał:
... w tym osobom niebędącym użytkownikami Facebooka, ...
Nim gdziekolwiek zaczniesz rozpowszechniać swoje prace zapoznaj się dokładnie na jakich zasadach to czynisz.

Dzięki za radę. Jednak myślałam, że chronią mnie prawa autorskie, a ludzi obowiązuje uczciwość a nie samowolka do tego stopnia, że moimi zdjęciami zamieszczanymi na profilu firmowym i podpisanymi logo ozdabia się artykuły o pogodzie. W takim przypadku rzeczywiście prasie nie opłaca się zakupowania zdjęć skoro jakieś zawsze można ściągnąć z netu. Co ciekawe telewizja pyta czy może wykorzystać zdjęcia i nie korzysta z tego fejsbukowego przywileju, a lokalne profile informacyjne już tak.

Joana18 napisał:
... Jednak myślałam, że chronią mnie prawa autorskie, ...
Jak najbardziej chronią lecz Ty wyraziłaś zgodę na korzystanie z owych zdjęć.

Witam wszystkich:)
Czy dobrze rozumiem, że ja, jako użytkownik - lub nie mogę sobie dowolna treść - w tym również grafikę dostępną na Facebooku ściągnąć, i np. zrobić z tego nadruk na sprzedawane koszulki?
Zupełnie nie jestem biegła w treściach prawniczych, ale czy te dwa fragmenty się nie wykluczają?
Bo wg drugiego cytatu mogę sobie zdjęcia Joanny ściągnąć i swobodnie nimi rozporządzać, a z drugiej strony wg pierwszego zapisu nie mogę ich umieszczać na FB bez zgody autorki?

123werert napisał:
... zrobić z tego nadruk na sprzedawane koszulki? ...
To już może być nadinterpretacja, lecz wyjaśnień oczekuj w pomocy tamtego portalu. Tutaj nikt nie będzie tłumaczył ich regulaminu.

PS.
Ten temat był wielokrotnie omawiany, użyj opcji Szukaj.

Powrót