Z
zugo
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Prowadzę małą agencję eventową a swoje swoje usługi sprzedaje klientom biznesowym bezpośrednio lub poprzez inne agencje lub hotele. Własnie w tym celu przesłaliśmy drogą mailową informacje o jednym z produktów innej agencji, która miała go sprzedawać swoim klientom ( produkt ten jest w chwili obecnej najlepiej dopracowanym produktem na rynku). Inna agencja informacje o naszym produkcie umieściła na swojej stronie www wraz z naszymi zdjęciami z naszych imprez. Prezentuje to jako swoje dokonania - bez informacji i logotypów o naszym produkcie. Nie było by w tym nic złego( jest to standardowa praktyka wśród agencji eventowych), gdyby faktycznie inna agencja brała nas do realizacji tych programów, ale czas pokazał że w momencie zainteresowania klienta tym własnie programem inna agencja miała zamiar skopiować program i samodzielnie go dostarczać ( bez naszego udziału).
W momencie odkrycia takiego procederu - poinformowałem inną agencję że takich praktyk nie tolerujemy i że nie wyrażamy zgody na wykorzystanie naszych materiałów( zdjęć i tekstów) na ich stronach www - lub gdziekolwiek indziej.
Po takiej konwersacji inna agencja usunęła nasze materiały z ich oferty i zastąpiła ich zdjęciami z sieci - było to rok temu. W chwili obecnej inna agencja ponownie wstawiła nasze zdjęcia do swoje oferty i już bez naszej zgody reklamuje program naszymi zdjęciami.
Zastanawiam się co mogę zrobić w takie sytuacji?
Programy eventowe nie są objęte prawem autorskim, ale zdjęcia które wykorzystuje inna agencja już są - dlatego zwracam się do was o pomoc i wskazanie właściwej drogi.
W momencie odkrycia takiego procederu - poinformowałem inną agencję że takich praktyk nie tolerujemy i że nie wyrażamy zgody na wykorzystanie naszych materiałów( zdjęć i tekstów) na ich stronach www - lub gdziekolwiek indziej.
Po takiej konwersacji inna agencja usunęła nasze materiały z ich oferty i zastąpiła ich zdjęciami z sieci - było to rok temu. W chwili obecnej inna agencja ponownie wstawiła nasze zdjęcia do swoje oferty i już bez naszej zgody reklamuje program naszymi zdjęciami.
Zastanawiam się co mogę zrobić w takie sytuacji?
Programy eventowe nie są objęte prawem autorskim, ale zdjęcia które wykorzystuje inna agencja już są - dlatego zwracam się do was o pomoc i wskazanie właściwej drogi.