Wykorzystanie zdjęć bez zgody właściciela

• Autor wątku Autor wątku pierniczek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pierniczek

Witam,
jakiś czas temu sprzedawałam przedmiot na jednym z serwisów internetowych.
Dodane do ogłoszenia zdjęcia przedmiotu były znakowane moim loginem.
Przedmiot ten został kupiony przez osobę, która prowadzi komis i wystawia towar również na tym samym serwisie.
Po pewnym czasie w kwesti ciekawości sprawdziłam co ów osoba sprzedaje.
Jakie było moje zdziwienie, kiedy do ogłoszenia tegoż Pana zostały dodane moje zdjęcia znakowane moim loginem.:o
Zwróciłam się do ów Pana z prośbą o usunięcie zdjęć, jednak prośba moja została zlekceważona.:(
Czy mam prawo zarządać odszkodowania za wykorzystanie moich zdjęć i czy wogóle gra jest warta świeczki?
Jeśli tak, to jakie odszkodowanie z tego tytułu mi przysługuje?
Dodam, iż są to trzy zdjęcia.

Z góry dziękuję za odpowiedź.:smile:

jeżeli jesteś autrem zdjęcia, możesz napisać do owego serwisu aukcyjnego na którym sprzedawałeś przedmiot, oni już się wszystkim powinni zająć ;)

Witam,

do administratora portalu na którym jest aukcja z Pani zdjęciami może Pani wystąpić na początek jedynie o zablokowanie udostępniana tych zdjęć powołując się na Art. 14 ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną. Trzeba dokładnie opisać zajście i wiarygodnie wskazać, że jest Pani autorką zdjęć, ma majątkowe prawa do tych zdjęć i nie udzielała Pani żadnego pozwolenia (licencji) na użycie fotografii.

Natomiast podstawą do wystąpienia o zaniechanie wykorzystywania Pani zdjęć (jeśli stanowią utwór w rozumieniu ustawy o prawach autorskich) oraz o ewentualne rekompensaty / zadośćuczynienia jest ustawa o prawach autorskich i prawach pokrewnych - w zależności od konkretnej sytuacji - Art. 78, 79, 115, 116. Ze swoimi roszczeniami wystąpić może Pani do osoby, która umieściła zdjęcia (czyli właściciela komisu), oraz jeśli administrator portalu po otrzymaniu Pani informacji nie zablokował dostępu do zdjęć, również przeciw portalowi.

Proszę poczytać też inne wątki w podobnych tematach zdjęć...

Witam,
dziękuję za odpowiedź.
Pisałam maile dwukrotnie do Pana z komisu niestety nie uzyskałam żadnej odpowiedzi w temacie.
Jeśli wystąpiłabym na drogę cywilną na jakie odszkodowanie z tego tytułu mogę liczyć? Sprawdzałam wysokości na ZPAF jednak nie bardzo wiem pod jaką kategorię mogę to podciągnąć.

Dziękuję:)
Pozdrawiam

Powrót