Wykorzystanie zdjęć do gazetki?

• Autor wątku Autor wątku djostrich
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

djostrich

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam,

Chce wydać gazetkę bezpłatną i zawrzeć w niej dział gadżet, film oraz moda i związku z tym mam pytanie:

1. Czy mogę skopiować sobie zdjęcie np. telefonu. odtwarzacza mp3 i wstawić je do krótkiego mojego opisu i podać źródło pochodzenia zdjęcia? Czy muszę uzyskać zgodę firmy na wykorzystanie zdjęć?

2. Czy mogę skopiować plakat filmu i zamieścić informację że tego dnia odbędzie się premiera danego filmu? Czy muszę uzyskać zgodę wytwórni na publikacje plakatu?

3. Czy mogę skopiować zdjęcia ubrań i napisać sugerowaną cenę i gdzie jest do kupienia oraz podając źródło skąd skopiowano zdjęcie?

Z góry dziękuje za pomoc

Witaj,

ad.1. jeśli zdjęcie posiada charakter utworu w świetle Art.1. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r.
"o prawie autorskim i prawach pokrewnych" (zwana dalej upaipp), czyli ma twórczy i indywidualny charakter (a zwykle posiada) to na jego wykorzystanie w ogólności potrzebna jest zgoda właściciela (majątkowych) praw autorskich. Choć czasami, w tego typu opisach można wykorzystać z prawa do korzystania z utworu chronionego bez konieczności uzyskiwania zgody właściciela praw autorskich - więcej http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html. Ale to zawsze zależy od szczegółów danej sytuacji.

ad.2. w takich sytuacjach potrzebna jest zgoda na wykorzystanie plakatu od właściciela (majątkowych) praw autorskich.

ad.3. jak w p.1.

Powrót