wykorzystanie zdjęć do reklamy

• Autor wątku Autor wątku tess_s@o2.pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tess_s@o2.pl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
10 lat temu dałam zgodę na wykorzystanie moich zdjęć do reklamy solarium. zgoda była pisemna, ale nie określała jak długo. osoba, której na to zezwoliłam nie pracuje w tym solarium, a jego firma dawno już nie istnieje. czy mogę żądać usunięcia tych zdjęć ze strony tego solarium?

Witaj,

a zgoda udzielona została imiennie osobie czy firmie? I czy pobierałaś za te zdjęcia jakieś wynagrodzenie?

Ostatnia edycja:
zgoda została udzielona firmie, która już nie istnieje. dostałam za to pare groszy, ale nie udokumentowane w żaden sposób. treść zezwolenia:" stwierdzam,iż zezwalam firmie... na uzycie w celach reklamowych wykonanych mi zdjęć i materiałów filmowych. zdjęcia zostaną użyte tylko i wyłącznie do stworzenia strony www reklamującej solarium i będą emitowane w sieci Internet z serwera firmy...."
ta firma już nie istnieje

formalnie, ponieważ dostałaś wynagrodzenie za te zdjęcia, a więc zgoda na rozpowszechnianie twojego wizerunku nie byłaby w tym przypadku wymagana (Art.81. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku.). Ale nie jest to takie istotne, albowiem udzieliłaś pisemnej zgody na wykorzystanie zdjęcia w reklamie solarium. W tym momencie, to, że firma, która stworzyła reklamę nie istnieje, nie ma znaczenia, albowiem zezwolenie opiewało na konkretne wykorzystanie.

Możesz wycofać swoją zgodę na rozpowszechnianie wizerunku, ale jeśli nie będzie to spowodowane winą solarium, to mogą od Ciebie zażądać zadośćuczynienia (odszkodowania) za konieczność zmiany (modyfikacji) strony.

A więc pierwsza sprawa, to porozmawiać z solarium...

Powrót