Wykorzystanie zdjęć nieruchomości

• Autor wątku Autor wątku Radoslaw.H
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Radoslaw.H

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Cześć,

Pracuję w biurze nieruchomości i jako agent podpisuję z klientami umowę współpracy i wykonuję samodzielnie zdjęcia nieruchomości.

W niedalekiej przyszłości planuję zająć się również fotografią nieruchomości i zastanawiam się czy mam prawo wykorzystać w swoim portfolio (na stronie www/facebook etc.) zdjęcia nieruchomości, które wykonałem podczas pracy w biurze? Ja jestem autorem zdjęć ale oczywiście nie jestem właścicielem nieruchomości

Radoslaw.H napisał:
... czy mam prawo wykorzystać w swoim portfolio (na stronie www/facebook etc.) zdjęcia nieruchomości, które wykonałem podczas pracy w biurze? ...
To zależy na jakiej podstawie pracujesz, w przypadku umowy o pracę można uznać, że jest to utwór pracowniczy i autorskie prawa majątkowe należą do pracodawcy ze wszystkimi z tym związanymi konsekwencjami.
Radoslaw.H napisał:
...oczywiście nie jestem właścicielem nieruchomości.
To nie ma żadnego znaczenia.

LeszsekS napisał:
To zależy na jakiej podstawie pracujesz, w przypadku umowy o pracę można uznać, że jest to utwór pracowniczy i autorskie prawa majątkowe należą do pracodawcy ze wszystkimi z tym związanymi konsekwencjami.
To nie ma żadnego znaczenia.

Pracuję na umowie prowizyjnej, nawet zakładając, że prawa do zdjęcia należą do pracodawcy to nie ma on nic przeciwko wykorzystaniu ich w moim portfolio i może mi udzielić takiej zgody na piśmie.

Najbardziej interesuje mnie czy może dojść do sytuacji, że zadzwoni do mnie właściciel nieruchomości z jakimiś roszczeniami, że na stronie znajduje się jego mieszkanie i czy takie roszczenia były by w ogóle podstawne?

Radoslaw.H napisał:
Pracuję na umowie prowizyjnej,...
A konkretniej? Sama taka umowa nie jest stosunkiem pracy zatem nie jest to pracodawca. W takim przypadku pam pozostałyby przy Tobie i nie potrzebujesz niczyjej zgody.
Radoslaw.H napisał:
... może mi udzielić takiej zgody na piśmie. ...
Jeśli posiada prawa autorskie majątkowe to może.
Radoslaw.H napisał:
...czy takie roszczenia były by w ogóle podstawne?
Nie mają żadnej podstawy. Temat wielokrotnie omawiany na FP.

Powrót